Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Curaçao

Curaçao Museum

Hoogtepunten

Curaçao Museum

Vlak bij de Koningin Emma pontonbrug ligt het interessante Curaçao Museum. Het is gevestigd in een gebouw uit 1853 dat oorspronkelijk diende als ziekenhuis voor de Nederlandse marine, om patiënten met gele koorts te behandelen.

Het werd vlak na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd en is een fraai voorbeeld van Nederlandse koloniale architectuur. Het museum werd opgericht op initiatief van dr. Christiaan Engels en zijn schoonvader Rudolph Boskaljon. Zij wilden de Curaçaose cultuur bewaren voor het nageslacht.

De eerste verdieping is ingericht als een 19e eeuws landhuis, met antieke meubels uit de 18e en 19e eeuw waaronder enkele prachtige mahoniehouten meubels. Mahoniehout werd gebruikt omdat het gemakkelijk te bewerken is en geen termieten aantrekt. Aan de muren hangen schilderijen van Nederlandse en Curaçaose kunstenaars. In de eetkamer staat de vermoedelijk oudste eettafel van het eiland. Daar zie je ook een gebrandschilderde kaart van het Caraïbisch gebied. Opvallend is de zwarte muur met witte stippen. Volgens de overlevering werd dit gedaan om vliegen te verjagen, die zouden duizelig worden van de stippen. Een meer aannemelijke verklaring is dat de keuken donker werd geschilderd om het vuil van het open vuur te verdoezelen.

In de expositie “The History of Curaçao” leert u dat er vijf miljoen jaar geleden twee eilanden waren die aan elkaar gegroeid zijn. 4500 tot 1500 jaar geleden werd Curaçao bewoond door indianen afkomstig van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Je ziet verschillende gebruiksvoorwerpen van deze indianen, maar ook van de Spanjaarden en de Nederlanders. Die Nederlanders haalden slaven uit Afrika om te werken op de plantages. Na de afschaffing van de slavernij moesten de ex-slaven in hun eigen onderhoud voorzien. Ze waren hoedenmaker (vooral de vrouwen), meubelmaker, schoenlapper, wasvrouw, waterverkoper of naaister. De gereedschappen die ze gebruikten staan tentoongesteld, evenals muziekinstrumenten, zelfgemaakt speelgoed en religieuze attributen.

Er is een expositie met moderne kunst, zowel lokaal als internationaal, en verder heeft het museum een carillon ‘De vier koningskinderen’, genoemd naar de vier dochters van koningin Juliana. In de tuin staan beelden van onder anderen Pedro Luis Brion, Manuel Piar. Ook staat daar de Fokker F XVIII, bijgenaamd ‘de Snip’, het eerste KLM-vliegtuig dat over de Atlantische Oceaan vloog, in 1934.

Handig om te weten

Website: Curaçao Museum
Adres: Van Leeuwenhoekstraat
Openingstijden: 08.30 – 16.30 (zondag van 10.00 – 16.00, zaterdag gesloten)
Toegangsprijs: $ 3,00, tot 13 jaar $ 1,75

Raadpleeg de website van Curaçao Museum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Zoek voordelige hotels & vliegtickets

Voorkom uren rondspeuren op internet en vind eenvoudig je ideale hotel in Curaçao of de meest voordelige vliegtickets naar Curaçao met deze handige prijsvergelijkers.