Lissabon

Stedentrip Lissabon

Lissabon – de witte stad – zou gesticht zijn door Odysseus. Dat is een legende, maar zeker is wel dat de Feniciërs al 1200 jaar v. Chr. op deze plek waren en het Alisubbo (heerlijke baai) noemden. De Portugese hoofdstad ligt niet alleen aan een prachtige baai – de brede monding van de Taag – maar is ook een heerlijke stad voor een korte vakantie.

In 1755 werd een groot deel van de stad verwoest door een aardbeving, maar in tien jaar tijd werd op de puinhopen een nieuwe stad gebouwd. In 1988 woedde er een grote brand in het kloppende hart van de stad, de Baixa. Daardoor is Lissabon nu een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur.

Met de Lisboa Card krijg je korting op de toegangsprijzen van belangrijkste musea, monumenten en andere bezienswaardigheden.

Voordelig overnachten in Lissabon?

Zoek de beste hotel aanbiedingen!

Zoek hotels

Top 10 bezienswaardigheden in Lissabon

Ontdek deze niet te missen bezienswaardigheden in Lissabon!

Castelo de sao jorge
3

Castelo de São Jorge

Het kasteel van Sint-Joris torent hoog uit boven Lissabon. Ook dit gebouw werd beschadigd door de aardbeving van 1755, maar delen ervan werden fraai gerestaureerd. Het uitzicht vanaf de kasteelmuren is adembenemend.

Meer over Castelo de São Jorge
Alfama
5

Alfama

De oudste wijk van Lissabon die gespaard werd tijdens de aardbeving van 1755. Het is een pittoreske wijk met nauwe, kronkelige straatjes en trappen. Verder vindt u er kleine bars waar de traditionele fadomuziek nog iedere avond ten gehore wordt gebracht.

Meer over Alfama
Parque das nacoes
3

Parque das Naçoes

Dit park is een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling die in 1998 in Lissabon werd gehouden. Trekpleisters zijn het Oceanarium, het grootste aquarium van Europa en het Kennispaviljoen, waar kinderen spelenderwijs natuurwetenschappelijke proefjes kunnen doen.

Meer over Parque das Naçoes
Mosteiro dos jeronimos
2

Mosteiro dos Jerónimos

Het beste voorbeeld van de sierlijke Manuelstijl. Deze bouwstijl werd veel toegepast in Portugal en is genoemd naar koning Manuel I. Dit klooster werd in opdracht van deze koning gebouwd als dank voor de geslaagde ontdekkingsreis van Vasco da Gama naar India.

Meer over Mosteiro dos Jerónimos
Museu nacional do azulejo
1

Museu Nacional do Azulejo

Als je goed rondkijkt zie je ze overal in Lissabon: azulejos, oftewel geglazuurde tegelpanelen. Dit museum besteedt aandacht aan de historie, de ontwikkeling en de gebruikte techniek. Verder zie je er het grootste tegelpaneel van Portugal: het 12 meter lange ‘Panorama van Lissabon’.

Meer over Museu Nacional do Azulejo
Torre de belem
0

Torre de Bélem

Een historisch bouwwerk én een mooi uitzichtpunt. Deze verdedigingstoren werd gebouwd toen Portugal over de wereldzeeën heerste en stond oorspronkelijk op een zandbank in de Taag. Door aanslibbing staat de toren nu op het vasteland.

Meer over Torre de Bélem
Ponte 25 de abril
2

Ponte 25 de Abril

Op 25 april 1975 kwam er met de Anjerrevolutie een einde aan het dictatoriale bewind in Portugal. Deze schitterende stalen hangbrug over de Taag is naar deze historische dag vernoemd. Van de brug heeft u een mooi uitzicht op Lissabon en het Christusbeeld.

Meer over Ponte 25 de Abril
Lissabon
1

Padrão dos Descobrimentos / Monument van de Ontdekkingen

Dit monument werd gebouwd in 1960, precies 500 jaar na de dood van Hendrik de Zeevaarder. Het monument zelf roept gemengde reacties op, maar binnenin is een interessante multimediavoorstelling over de geschiedenis van Portugal.

Meer over Padrão dos Descobrimentos / Monument van de Ontdekkingen
Lissabon
0

Fundação Calouste Gulbenkian (museum)

Oliemagnaat Calouste Gulbenkian verzamelde tijdens zijn leven een indrukwekkende collectie kunst uit Egypte, het Oude Griekenland, het Romeinse Rijk en Azië. Verder hangen er werken van Europese schilders.

Meer over Fundação Calouste Gulbenkian (museum)
Lissabon
0

Museu Nacional de Arte Antiga

De huisvesting van het Museum voor Oude Kunst is minstens zo mooi als de collectie. De schilderijen van de zogeheten Portugese School komen fraai tot hun recht in dit paleis uit de 17e eeuw.

Meer over Museu Nacional de Arte Antiga