De Ruien

De Ruien

Maak eens een wandeling door de onderbuik van Antwerpen, door de ruien oftewel het riool. Nee, het afvalwater wordt daarin niet meer geloosd. Wel wordt de geschiedenis van Antwerpen levend door deze wandeling onder de stad.

Ondergronds

Over deze spot

In de Middeleeuwen had Antwerpen vele ruien, vlieten en vesten, een netwerk van kanaaltjes die het open riool vormden van de stad. Die ruien werden in de loop der tijd gedempt of overwelfd. Vooral Napoleon heeft dat overwelven sterk gestimuleerd. De Antwerpse burgers hadden er wel oren naar want het gecreëerde stukje grond mochten ze gratis gebruiken.

Sinds 2005 zijn de ondergrondse ruien opengesteld voor het publiek. Je zal er geen afvalwater meer in aantreffen want dat wordt via een modern systeem afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie. In de ruien komt nog wel regenwater terecht, daarom zijn ze bij zware regenval niet toegankelijk.

Bij het begin van de tocht krijgt u een beschermingspak aan en vervolgens leidt een gids u door deze ondergrondse wereld. Vooral het gedeelte onder de onder de St. Paulusstraat is schitterend en heeft wel iets weg van een kerk. De temperatuur in de ruien is vrij constant: ’s zomers en ’s winters tussen de 10 en 13 graden. Hierdoor kunnen er zeldzame spinnensoorten leven.

Aan het eind van de ondergrondse wandeling maakt u dezelfde tocht terug, maar dan boven de grond. Het is een bijzondere ervaring, omdat u dan weet wat er zich onder uw voeten bevindt.

Handig om te weten

Website: Visit Antwerpen Ruihuis infopagina
Adres: Suikerrui 21
Openingstijden: 10.00-18.00 (gesloten op dinsdag en woensdag)
Een wandeling door de ruien met gids kost € 17,00, voor groepen zijn er kortingen.

Raadpleeg de website van Visit Antwerpen voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen