Diamantmuseum

Diamantmuseum

Als Diamantstad kan Antwerpen niet zonder een museum over deze harde en schitterende edelsteen. Het is het grootste en modernste diamantmuseum ter wereld waar u alles leert over de winning en het bewerken van diamant. Natuurlijk zijn er ook prachtige exemplaren te bewonderen.

Diamantmuseum

Over deze spot

Antwerpen is al eeuwenlang een belangrijke stad voor de diamanthandel. Er zijn zo’n 1500 diamantbedrijven en ongeveer 50% van de wereldhandel in diamant gebeurt in deze stad. In het Diamantmuseum leert u alles over diamant en zie je hoe deze handel in de hardste materie tot bloei kwam in Antwerpen. Zo staan er in elke zaal wereldbollen die aangeven hoe de contacten met andere diamantlanden verlopen. Met levendig beeldmateriaal en klank- en lichteffecten zie je hoe diamant ontstaat, hoe en waar het wordt gewonnen, hoe diamant bewerkt en hoe diamant wordt verwerkt in sieraden.

Voor veel mensen staat diamant gelijk aan rijkdom, glamour & glitter. Maar ook de industrie wordt diamant veelvuldig toegepast en daar is in het museum een aparte afdeling voor ingericht. In die afdeling wordt duidelijk dat ieder mens op een of andere manier te maken heeft met diamant.

Verder heeft het museum drie god beveiligde schatkamers met prachtige creaties in diamant. Daar zie je replica’s van de Britse kroonjuwelen: de Koninginnekroon met de Koh-I-Noor en de Koninklijke Scepter met de Cullinan I, ook wel bekend als de Grote Ster van Afrika. Verder ligt er een tweede versie van de diamanten A-broche. De eerste versie werd in 2003 geschonken aan de Amerikaanse president Bill Clinton. Tot slot ligt er in de schatkamers het beroemde ECC-tennisracket. Dat was de hoofdprijs van de European Community Championship, een wedstrijd die niet meer wordt gehouden.

Naast deze topstukken kun je in het museum werk zien van hedendaagse diamantkunstenaars. De inzendingen voor de tweejaarlijkse wedstrijd van de Hoge Raad voor Diamant zijn in het museum tentoongesteld. In een speciaal laboratorium kun je zelf proberen een diamant te slijpen. Dan zal je ontdekken dat alleen echte vakmensen die kunst verstaan.

Momenteel wordt er een nieuw onderkomen gezocht voor het Diamantmuseum. In de tussentijd is een groot deel van de collectie te bewonderen in het Museum aan de Stroom.

Handig om te weten

Website: Museum aan de Stroom
Adres: Hanzestedenplaats 1
Openingstijden: 10.00-17.00, in het weekend tot 18.00, op maandag gesloten
Toegangsprijs: € 10,00; reductieprijs € 8,00; gratis o.a. voor jongeren onder de 12 jaar

Raadpleeg de website van Museum aan de Stroom voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen