Grote Markt

Grote Markt

Het centrum van de stad en een bijzonder gezellig plein met vele terrassen. Het stadhuis is een blikvanger en ook de fontein met de beeltenis van Silvius Brabo. Vergeet niet een blik te werpen op de fraai versierde gevels van de gildenhuizen aan de noordkant van de Grote Markt.

Pleinen en straten

Over deze spot

De Grote Markt is een driehoekig plein en het centrum van Antwerpen. Op mooie dagen zitten de terrasjes overvol. Het plein wordt beheerst door de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Stadhuis. Dat Stadhuis werd gebouwd tussen 1561 en 1564 in renaissancestijl met zowel Vlaamse als Italiaanse invloeden. Kijk maar eens naar het bovenste deel van de gevel: duidelijk Vlaams. Maar de nissen en pilasters getuigen van Italiaanse invloeden.

Het interieur van het Stadhuis is zeer de moeite waard. Er zijn fraaie zalen, zoals de Leyszaal met grote fresco’s en de Trouwzaal met schilderingen van het huwelijk in verschillende tijden.

De gildenhuizen aan de noordkant van het plein zijn zeer de moeite om aandachtig te bestuderen. Deze gildenhuizen zijn overigens niet origineel. Het grootste deel van de huizen brandde af in 1576 en werden daarna gereconstrueerd. Het grootste huis is Het Pand van Spanje op nummer 7 met een opvallend beeld van Sint Joris en de Draak. Sint Joris staat op het punt de draak te verslaan en de draak kan zich nog net aan de gevel vastklemmen. Het lijkt wel alsof de draak ieder moment naar beneden kan vallen.

De fontein op de markt is versierd met een beeld van de Romeinse soldaat Silvius Brabo. Die is verbonden met een legende over de herkomst van de naam van de stad. De reus Druoon Antigoon eiste een zware tol van de schippers op de Schelde. Van iemand die niet kon of wilde betalen hakte Druoon de hand af. Silvius Brabo verzette zich tegen de reus, versloeg hem en liet Druoon hetzelfde lot ondergaan als zijn slachtoffers: Brabo hakte Druoon’s hand af en wierp die in de Schelde. Antwerpen komt dus van ‘handwerpen’. Althans, volgens deze legende. Aannemelijker is dat de naam afgeleid is van ‘de aanwerp’, een zandplaat in de Schelde.

Handig om te weten

Website: Stadhuis
Adres: Grote Markt 1
Openingstijden: verschillend, soms gesloten voor plechtigheden
Toegangsprijs: gratis

Raadpleeg de website van het Stadhuis voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen