Het Steen

Het Steen

Het Steen is het restant van een grote burcht. Tussen 1303 en 1827 deed het dienst als gevangenis, en van 1952 t/m 2008 was het Nationaal Scheepvaartmuseum hier gevestigd.

Burchten en kastelen

Over deze spot

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen, een deel van een voormalige burcht op de rechteroever van de Schelde. Het kasteel werd in het begin van de 13e eeuw gebouwd. In de 16e eeuw werd het onder Karel V grondig verbouwd en kreeg het de naam ’s Heeren Steen. Je kunt de toevoegingen van Karel V nog steeds zien: de bovenbouw van zandsteen heeft een lichtere kleur dan de onderbouw die uit Doornikse steen bestaat. In de 19e eeuw werd het grootste deel van het complex afgebroken voor de verbreding van de Schelde en het rechttrekken van de kades.

Boven de ingang staat een beeldje dat de God van de Vruchtbaarheid voorstelt. Oorspronkelijk had het beeldje een rechtopstaande penis maar die werd er in de 16e eeuw door de Jezuïeten afgehakt. In deze tijd werden vele ketters bij Het Steen geëxecuteerd.

Voor de ingang van Het Steen staat het standbeeld van Lange Wapper. Dat was een reus die zich zo klein als een muis kon maken en in het holst van de nacht opdook om Antwerpenaren schrik aan te jagen. Hij had het vooral op dronkaards voorzien.

Tussen 1952 en 2008 was het Nationaal Scheepvaartmuseum gevestigd in Het Steen. Het museum gaf een boeiend beeld van de scheepvaartgeschiedenis van België, Noord-Frankrijk en Nederland.

Handig om te weten

Website: Het Steen
Adres: Steenplein 1
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00-18.00

Raadpleeg de website van Het Steen voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen