Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Fier steekt de 123 meter hoge toren van de gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal boven de stad uit. Niet alleen de buitenkant is fraai; ondanks de beeldenstorm en andere incidenten is het interieur schitterend. Er hangen onder meer meesterwerken van Peter Paul Rubens.

Kerken en kathedralen

Over deze spot

Je ziet hem al van verre: de imposante toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, de hoogste kerktoren van de Benelux. 123 Meter steekt deze spits boven het historische stadscentrum uit. In de 14e eeuw werd de eerste steen voor deze gotische kruiskerk gelegd; pas twee eeuwen later was het bouwwerk af. De kerk werd gebouwd op de plaats van een Romaanse kerk. Pas tijdens opgravingen in de jaren 80 van de vorige eeuw werd duidelijk welke vorm die voorganger had: een koorpartij in de vorm van een klaverblad en een driebeukig schip van ongeveer dezelfde omvang als de huidige middenbeuk en zijbeuken.

Helaas is er van het oorspronkelijke interieur weinig bewaard gebleven. Tijdens de beeldenstorm in de 16e eeuw vernielden calvinisten glasramen, beelden, relieken, praalgraven en tientallen altaren. Van de originele inrichting zijn slechts enkele fresco’s en een marmeren madonnabeeld uit de veertiende eeuw over. De kerk is herhaaldelijk opnieuw ingericht en dat maakt de kathedraal ook zo bijzonder: er zijn elementen in verwerkt uit de gotiek, barok, rococo, renaissance en neogotiek.

In de kathedraal hangen vier werken van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens: twee drieluiken (‘De kruisafneming’ uit 1612 en ‘De Kruisoprichting’ uit 1609-1610) en de schilderijen ‘De hemelvaart van Maria’ uit 1626 en ‘De verrijzenis van Christus’ uit 1612. De gebrandschilderde ramen met religieuze afbeeldingen zijn zeer imposant net als de altaarversieringen. Bij het hoofdaltaar hangt het schilderij ‘De dood van Maria’ van Abraham Matthyssens.

Handig om te weten

Website: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Adres: ingang aan de Handschoenmarkt
Openingstijden: 10.00-17.00 (zaterdag tot 15.00, zondag 13.00-16.00)
Toegangsprijs: € 6,00, onder 12 jaar gratis

Raadpleeg de website van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen