Rubenshuis

Rubenshuis

Het grootste deel van zijn leven woonde Peter Paul Rubens in Antwerpen. Zijn voormalige woonhuis werd hersteld in oorspronkelijke staat. Wist je dat de leerlingen van Rubens duizenden schilderijen produceerden die ze voor hoge prijzen verkochten aan de koningshuizen van Europa?

Historisch huis

Over deze spot

De bekendste zoon van Antwerpen is Peter Paul Rubens. Als 12-jarige jongen kwam hij naar de stad en hij heeft er sindsdien altijd gewoond, met uitzondering van een korte periode in Italië. Dat leven in Italië heeft Rubens sterk beïnvloed. Toen hij in 1608 naar Antwerpen terugkeerde liet hij twee jaar later een woning aan de Vaartstraat (nu: Wapper) verbouwen. Het werd een paleisje naar het voorbeeld van de renaissancepaleizen in Italië.

Naast het huis richtte hij een atelier in voor zijn leerlingen. Die beschilderden daar in totaal zo’n 25.000 doeken en panelen. Het was dus een echte schilderijenfabriek, maar de productie was van hoge kwaliteit. Rubens zelf werkte in een privé-atelier op de bovenste verdieping van zijn huis.

In 1937 kocht de stad Antwerpen het pand. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het officieel geopend. Er hangen werken van Rubens en zijn leerlingen, waaronder het beroemde zelfportret van de Vlaamse meester. In het grote atelier hangt een van zijn vroegste werken, ‘Adam en Eva in het Paradijs’. In het woongedeelte staan meubelen uit de tijd van Rubens leven en de tuin is zo veel mogelijk gereconstrueerd in oorspronkelijke staat.

Rubens stierf in 1640 en werd begraven in de St. Jacobskerk. Zijn grafkapel daar is te bezoeken, maar de kerk is alleen ’s middags geopend.

Handig om te weten

Website: Rubenshuis
Adres: Wapper 9-11
Openingstijden: 10.00-17.00 (maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 8,00, 12-25 jaar € 6,00, jonger dan 12 jaar en 65+ gratis

Raadpleeg de website van het Rubenshuis voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Antwerpen plannen

Antwerpen is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Antwerpen? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Antwerpen