Belfort (Markt)

Belfort (Markt)

De 83 meter hoge Belforttoren aan de Markt helt een beetje naar links. Maar dat is al vier eeuwen zo en de Bruggelingen maken zich dus geen zorgen. Onderweg naar de top kun je de voormalige schatkamer bekijken en de 47 klokken van de beiaard.

Torens en klokken

Over deze spot

Het 83 meter hoge Belfort van Brugge was oorspronkelijk lager en dat is nog duidelijk te zien. Het bovenste, achthoekige deel werd in de 15e eeuw toegevoegd. Daarbovenop stond vroeger nog een houten spits, maar de laatste werd in de 18e eeuw vernield. Belforttorens zijn in veel Belgische steden te vinden: ze waren het symbool van macht, rijkdom en vrijheid. Al zo’n vier eeuwen helt de toren overigens ongeveer een meter naar links over, de Belgische versie van de Toren van Pisa!

Het is een hele klim naar boven (366 treden), maar onderweg kun je af en toe pauzeren. Bijvoorbeeld op de tweede verdieping waar de schatkamer was. Hier werden belangrijke documenten – zoals de vrijheidsbrieven en het stadszegel – bewaard achter een dik smeedijzeren traliewerk. Verder zie je op de weg naar boven een indrukwekkend uurwerkmechanisme, een zegeklok en de 47 klokken van de beiaard, 26 grote en 21 kleine. Tot slot heeft u vanaf de top een adembenemend uitzicht over Brugge en omgeving.

Een Belfort werd altijd verbonden met het commerciële hart van een stad: de Hallen, oftewel een grote overdekte marktplaats. De Hallen van Brugge doen tegenwoordig dienst als expositie- en verkoopruimte van lokale handelaren in kunst en antiek.

Het Belfort staat aan de Markt, een groot plein waar alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Brugge plaatsvonden. Zo werd Maximiliaan van Oostenrijk door de Bruggenaren drie weken gevangen gehouden in het huis Craenenburg op de hoek van de St. Annastraat. Op de andere hoek staat het oudste originele huis van de Markt, het huis Boechoute uit de 15e eeuw. Tegenover het Belfort zie je fraaie 17e eeuwse puntgevels.

Midden op de Markt staat het standbeeld van twee Vlaamse volkshelden: slager Jan Breydel en wever Pieter de Coninck. In 1302 leidden ze een opstand tegen de notabelen van de stad en later namen ze deel aan de beroemde Gulden Sporenslag tegen de Fransen.

De Markt is het startpunt voor de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen.

Handig om te weten

Website: Belfort
Adres: Markt 7
Openingstijden: 10.00-18.00
Toegangsprijs basistarief € 6,00, kinderen t/m 18 jaar gratis, jongeren 19-26 jaar €2,00.

Raadpleeg de website van Belfort Gent voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Brugge

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Brugge

Ontdek Brugge Fietskoets tour
9,3 Geweldig!

Ontdek Brugge Fietskoets tour

Vanaf €24,00 per groep

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Brugge plannen

Brugge is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Brugge? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Brugge