Stadhuis (Burg)

Stadhuis (Burg)

Aan het imposante gotische stadhuis van Brugge werd maar liefst 55 jaar gebouwd. De pronkkamer is de Schepenzaal die een bijzonder fraai bewerkt houten hanggewelf heeft. Nog meer historie van Brugge vindt u in de kelder van het Crowne Plaza hotel aan de Burg.

Stadhuis

Over deze spot

Het stadhuis van Brugge is een van de oudste in de Nederlanden. De stadhuizen van Brussel, Gent en Leuven werden gebouwd naar het Brugse voorbeeld. Er is lang aan gewerkt: de bouw begon in 1376 en was pas 55 jaar later voltooid.

Op het balkon legden de graven van Vlaanderen hun eed af. De oorspronkelijke beelden in de nissen werden bij een brand in 1792 vernield. Halverwege de 19e eeuw werden er nieuwe beelden geplaatst, maar de constructie daarvan was van slechte kwaliteit. In 1961 bleek dat de beelden zó beschadigd waren dat ze opnieuw moesten worden vervangen.

Brugge wilde met dit gebouw zijn rijkdom uitstralen en dat is goed gelukt in de gotische Schepenzaal. Vooral het oorspronkelijke houten hanggewelf met medaillons van profeten, heiligen en evangelisten, en de kraagstenen met voorstellingen uit de natuur trekken de aandacht. De wandschilderingen met gebeurtenissen uit de Brugse geschiedenis zijn van latere datum, ze werden aangebracht aan het einde van de 19e eeuw.

Die geschiedenis van Brugge is het centrale thema van de Historische Zaal. U ziet er voorwerpen, documenten, schilderijen en andere kunstwerken.

Het stadhuis staat op de Burg. Tot aan het einde van de 18e eeuw stond er op de burg een grote kerk, de Sint-Donaaskerk. Die werd tijdens de Franse overheersing afgebroken. Bij de bouw van het hotel Crowne Plaza (op de hoek van de Burg en de Hoogstraat) werden oude fundamenten van de kerk teruggevonden. Die zijn (gratis) te bezoeken in de kelder van het hotel. Op de Burg zelf kwam een maquette van de kerk, geplaatst op een sokkel van oorspronkelijke stenen.

Handig om te weten

Website: Stadhuis
Adres: Burg 12
Openingstijden: 09.30-17.00
Toegangsprijs: € 4, 65+ € 3, onder 11 jaar gratis

Raadpleeg de website van het Stadhuis voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Brugge

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Brugge

Ontdek Brugge Fietskoets tour
9,3 Geweldig!

Ontdek Brugge Fietskoets tour

Vanaf €24,00 per groep
Advertentie

Je stedentrip Brugge plannen

Brugge is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Brugge? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Brugge