Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)

De collectie van het SMAK bestaat vooral uit Europese moderne kunst van na 1950 tot en met de hedendaagse kunst van nu. Het museum heeft topstukken uit kunststromingen als Cobra, Pop Art, Minimal Art, Conceptuele kunst en Arte Povera.

Museum voor Moderne Kunst

Over deze spot

Al in 1957 waren er plannen om een museum voor moderne kunst op te richten in Gent. Dat kwam er ook, maar aanvankelijk was het gevestigd in enkele zalen van het Museum voor Schone Kunsten. In 1999 kreeg dit museum zijn eigen onderkomen en opende het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) zijn deuren. Voor u naar binnen gaat moet u even naar het dak kijken dat is versierd met een sculptuur van Jan Fabre ‘De man die de wolken meet’.

In de jaren zeventig en tachtig van de overige eeuw maakte dit museum naam onder de bevlogen leiding van curator Jan Hoet. Hij bedacht controversiële experimenten, zoals de tentoonstelling Chambres d'Amis. Die vond niet plaats in het museum zelf, kunstenaars veranderden het interieur van enkele privé-woningen.

De collectie bestaat vooral uit Europese moderne kunst van na 1950 tot en met de hedendaagse kunst van nu. Het museum heeft werken van kunststromingen zoals Cobra, Pop Art, Minimal Art, Conceptuele kunst en Arte Povera. Topstukken zijn de installaties ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys en ‘Die Toilette’ van Ilya Kabakov en het schilderij ‘Figure Sitting’ van Francis Bacon. Verder zie je er werken van David Hammons, Thomas Schütte en Juan Muñoz, en van de Belgische kunstenaars Panamarenko, Marcel Broodthaers, Thierry De Cordier en Luc Tuymans.

Handig om te weten

Website: Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)
Adres: Citadelpark
Openingstijden: 10.00-18.00 (maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 8,00, 19-26 jaar € 4,00, onder 19 jaar gratis

Raadpleeg de website van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Gent plannen

Gent is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Gent? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Gent