Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Reizen naar Sjanghai

Handige informatie over reizen in, naar en vanaf Sjanghai per vliegtuig, auto en openbaar vervoer

Vliegen naar Sjanghai

Sjanghai heeft twee vliegvelden, waarvan één vooral voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Dit is de internationale luchthaven Hong Qiao maar deze wordt beperkt gebruikt. De meest reizigers zullen gebruik maken van luchthaven Sjanghai Pudong, op 30 kilometer van Sjanghai. Alle grote Europese bestemmingen zijn hier verbonden (door KLM, Lufthansa, British Airways, etc.)  en het vliegveld heeft problemen om het snel groeiende verkeer te faciliteren. Vanaf de luchthaven loop de eerste (commercieel ingezette) magneetzweeftrein ter wereld, ook wel Maglev genoemd. De trein gaat naar station Longyang Lu en doet minder dan 8 minuten over 30 kilometer, met 430 kilometer per uur. Let op: de wachttijd en looptijd naar de trein doet het voordeel teniet. Het is hierdoor meer een toeristische attractie. Een taxi is net zo duur maar dan moet je niet in de file terechtkomen.

Bereikbaarheid per auto

De snelwegen in Sjanghai (het zijn er zes) verbinden met de stad en met Beijing en tegenwoordig valt het mee met de drukte. Dit heeft ook te maken met de bouw van verhoogde wegen (de skyways) en de 18 reguliere wegen die in de laatste paar jaren zijn aangelegd. Sjanghai heeft nu twee ringwegen en veel verbindingswegen tussen de ringwegen. Er zijn ook plannen om een snelweg te bouwen naar het eiland Chongming. Nummers en letters zie je bijna niet op de wegen maar gezien de toenemende internationalisering wil men in de Chinese benaming afschaffen en een soort van Europees systeem gaan gebruiken. Zo heet de binnenste ring al A10 en de buitenste ringweg A20.

Bereikbaarheid per trein en bus

Er zijn twee spoorwegen die Sjanghai doorkruisen: de Jinghu Spoorweg (Beijing-Sjanghai) en de HuHang Spoorweg (Sjanghai-Hangzou). De meeste reizigers maken gebruik van twee treinstations in Sjanghai: Sjanghai Treinstation (centraal) en Sjanghai Zuid Treinstation. De treinen worden beheerd door Sjanhai Railway Bureau (vrij vertaald). Het openbaar vervoer in Sjanghai is erg uitgebreid: er rijden veel bussen en trolleybussen en een goede metro. Reizen is mogelijk met de oplaadbare Sjanghai Public Transportation Card, dit is de meest gemakkelijke manier om rond te reizen in de stad. Bussen hebben nog niet allemaal nummers en vaak zijn de namen in het Chinees, dit kan lastig zijn. De Sjanghai Metro heeft 8 lijnen, 162 stations en 225 kilometer in lengte: het is hierdoor de meest fijne manier van reizen in Sjanghai.