Xintiandi

Xintiandi

Xintiandi is een trendy uitgaanscentrum dat deels is gevestigd in zogeheten shikumen, traditionele huizen. De wijk wordt vooral bevolkt door hippe Chinezen en toeristen, maar als je geïnteresseerd bent in de shikumen: er is een museum waar zo’n oud huis is gereconstrueerd.

Wijken en buurten

Over deze spot

Voor de Tweede Wereldoorlog woonde zo’n 70% van de inwoners van Sjanghai in zogeheten ‘shikumen’: huisjes aan een afgesloten straat. Shikumen betekent dan ook ‘stenen poort’ wat verwijst naar de poort aan de ingang van deze straatjes. Bijna alle shikumen zijn afgebroken om plaats te maken voor moderne gebouwen. Xintiandi is een van de weinige plaatsen waar de shikumen bewaard zijn gebleven, al is deze wijk omgetoverd tot een trendy uitgaanscentrum met winkels, kunstgaleries, bars en restaurants. Xintiandi betekent ‘Nieuwe Hemel en Aarde’.

Xintiandi bestaat uit twee delen, gescheiden door de straat Xingye Lu. In het noordelijke blok zijn de shikumen huizen gerestaureerd, het zuidelijke blok bestaat uit moderne architectuur met veel glas. Xintiandi huisvest enkele van de beste restaurants van Sjanghai. Hou er rekening mee dat de prijzen hier hoog liggen. Souvenirs kun je hier beter alleen bekijken en niet kopen. Dezelfde souvenirs zijn elders in de stad ongeveer de helft goedkoper!

In het Shikumen Museum kun je zien hoe een traditioneel huis er vroeger van binnen uitzag. Verder wordt er uitgelegd wat de invloed was van de Europeanen op het ontwerp van de shikumen en hoe de renovatie van Xintiandi tot stand kwam.

Handig om te weten

Xintiandi

Website: Xintiandi
Adres: tussen de straten Taicang Lu, Huangpi Nan Lu, Zizhong Lu en Madang Lu

Shikumen Museum

Website: Shikumen Museum
Adres: No. 25, Laan 181 Taicang Lu, bij Madang Lu
Openingstijden: 10.30 – 23.00 (vrijdag en zaterdag vanaf 11.00)
Toegangsprijs: 20 yuan

Raadpleeg de website van het Shikumen Museum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Sjanghai plannen

Sjanghai is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Sjanghai? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Sjanghai