Alexanderplatz

Alexanderplatz

Alexanderplatz was het wat geforceerde centrum van Oost-Berlijn en nog steeds is het een trefpunt voor jongeren. De belangrijkste attractie staat vlak bij dat plein, de 389 meter hoge Fernsehturm.

Pleinen en straten
Berlin TV Tower: Skip the line
Vanaf €19,50
Koop tickets

Over deze spot

Alexanderplatz – lokaal meestal kortweg aangeduid als ‘Alex’ – was voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijk verkeersknooppunt. Het plein kreeg in het voorjaar van 1805 zijn huidige naam, ter ere van het bezoek van de Russische tsaar Alexander I. Tijdens de oorlog werd het zwaar beschadigd en de DDR maakte er een groot, maar saai plein van met typische communistische gebouwen, zoals het Hotel Stadt Berlin en het grote warenhuis Kaufhof.

Het plein zelf werd voetgangersgebied met straten eromheen. Zo werd een kunstmatig hart gecreëerd in Oost-Berlijn. Nog steeds is de fontein in het midden een trefpunt van jongeren.

De grootste attractie staat niet op het plein zelf, maar wel er vlakbij: de Fernsehturm, met 368 meter het hoogste gebouw van Berlijn. Op 203 meter hoogte is een uitzichtplatform. Erboven is een restaurant dat in een half uur helemaal ronddraait. Bij helder weer kun je zo’n veertig kilometer ver kijken.

Als de zon schijnt vormt zich zo rond het middaguur een groot kruis op het plaatstaal van de toren. Dat was niet voorzien door het felle antireligieuze regime in de DDR en werd in de volksmond dan ook al gauw “De wraak van de Paus” genoemd.

Handig om te weten

Website: Berliner Fernsehturm
Adres: Panoramastraße 1A
Openingstijden: maart t/m oktober: 09.00-middernacht, november t/m febuari: 10.00-middernacht
Toegangsprijs: € 13,00 voor een normaal ticket

Raadpleeg de website van de Berliner Fernsehturm voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Berlijn plannen

Berlijn is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Berlijn? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Berlijn