Reichstag

Reichstag

Sinds de hereniging van de twee Duitslanden is de Reichstag weer het trotse onderkomen van het Duitse parlement. De meeste bezoekers hebben weinig oog voor de politiek die hier bedreven wordt, maar willen vanuit de glazen koepel wel graag over de stad uitzien.

Overheidsgebouw
Hop-On Hop-Off Bus Berlijn
Vanaf €16,00
Koop tickets

Over deze spot

Tot groot verdriet van de inwoners van Bonn werd Berlijn weer de hoofdstad van het herenigde Duitsland en de Reichstag (Rijksdag) opnieuw de zetel van het Duitse parlement. Het gebouw werd in 1894 in gebruik genomen.

Bijna veertig jaar later (in 1933) werd de grote vergaderzaal verwoest door brandstichting. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd als verdachte gearresteerd en hij heeft de daad ook bekend. Toch blijven er vele vragen bestaan rondom de brand, veel historici denken dat de nazi’s er ook een rol in speelden omdat de aanslag ze goed te pas kwam. Zo was de brand voor Adolf Hitler aanleiding om de noodtoestand uit te roepen en daarmee zijn greep op het land.

In de jaren zestig werd het gebouw al eens gerestaureerd, maar pas na de hereniging van Duitsland werd het grondig onderhanden genomen. Het interieur werd daarbij volledig op de schop genomen, al bleven er historische details bewaard. Zo kun je er graffiti zien in het Russisch met teksten als “Hitler dood!” en “Sergej en Yuri waren hier". Verder werd er een ondergrondse gang ontdekt tussen de Reichstag en het presidentspaleis. Vermoed wordt dat via die gang nazi’s ongezien in het gebouw konden komen om er de brand van 1933 te stichten.

Bij de verbouwing zijn moderne elementen aangebracht die verrassend goed combineren met het oude gebouw. De grote trekpleister is de nieuwe koepel op het dak. De originele Reichstag had al een koepel, maar de nieuwe is veel groter. Vanuit die koepel heeft u een schitterend uitzicht over Berlijn. Er staan wel lange rijen voor de Reichstag, vooral in de zomer. Het is een van de populairste toeristische attracties van de stad.

Handig om te weten

Website: Reichstag
Adres: Platz der Republik 1
Openingstijden: verschillend, zie de website, ook voor informatie over het bijwonen van een parlementszitting.
Toegangsprijs: gratis

Raadpleeg de website van de Reichstag voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Berlijn plannen

Berlijn is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Berlijn? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Berlijn