Vieux-Lyon

Vieux-Lyon

De oude binnenstad van Lyon bestaat uit renaissancegebouwen uit de 15e en 16e eeuw. In de jaren 60 waren de meeste gebouwen zwaar in verval, maar dankzij een grote restauratie is de prachtige binnenstad bewaard gebleven en staat die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De oude stad

Over deze spot

Het oude stadscentrum van Lyon staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een voetgangersgebied vol met leuke winkels, restaurants, bars, terrassen en sfeervolle pleintjes. De oude binnenstad stamt uit de 15e en 16e eeuw en is uitstekend bewaard gebleven. De gebouwen in renaissancestijl waren aan het begin van de jaren 60 in zeer slechte staat, maar sindsdien is er veel gerestaureerd.

Kenmerkend voor Lyon zijn de zogeheten traboules: smalle overdekte steegjes die werden gebruikt door zijdewerkers om hun waren van hun werkplaatsen op Presqu'île naar de wijk Croix-Rousse te brengen. Deze steegjes lopen dwars door woonhuizen en binnenplaatsen. Er zijn meer dan 300 van deze traboules. De meeste zijn afgesloten en niet publiekelijk toegankelijk, maar de gemeente Lyon zag de toeristische aantrekkelijkheid ervan en heeft enkele tientallen traboules gerestaureerd en opengesteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de traboules gebruikt door het verzet.

Een van de langste traboules loopt van 54 rue Saint-Jean naar 27 rue du Bœuf, maar de traboule de la cour des Voraces is bekender. Die traboule speelde een belangrijke rol bij de opstand van zijdewerkers aan het begin van de 19e eeuw.

Handig om te weten

Les traboules in Lyon

Website: Les traboules de Lyon
Op deze website vindt u foto’s en vijf kaartjes met rondwandelingen en informatie over welke traboules open zijn voor het publiek.

Overzicht Vieux-Lyon

Website: Vieux-Lyon

Raadpleeg de websites van de bezienswaardigheden voor meer informatie over activiteiten in de regio.

Lyon City Card

Met de Lyon City Card krijg je gratis toegang of kortingen op vele musea, attracties, restaurants en andere leuke dingen om te doen! Koop de Lyon City Card hier direct voordelig online.

Advertentie

Je stedentrip Lyon plannen

Lyon is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Lyon? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Lyon