Oude Agora van Athene

Oude Agora van Athene

De agora was het centrale plein van het oude Athene: dé plek om de laatste nieuwtjes uit te wisselen en belangrijke besluiten te nemen. Het resultaat van de opgravingen hier zie je in het Agora Museum in de gerestaureerde zuilengalerij van Attalos.

Historische plek

Over deze spot

Een agora was in het Oude Griekenland het centrale plein van de stad. Het was veel meer dan een marktplaats, het was een ontmoetingspunt waar recht werd gesproken, de laatste roddels werden uitgewisseld en politieke vergaderingen werden gehouden. Aan de ene kant van de agora lag een woonwijk, aan de andere kant lagen de regeringsgebouwen. Die laatste waren alleen toegankelijk voor mannen met Atheense burgerrechten.

Een agora was omgeven door zuilengalerijen, zogeheten stoa’s. Die boden niet alleen bescherming tegen zon, regen en wind maar waren ook plaatsen waar filosofen lezingen gaven. Deze plaats is al zeker 5000 jaar bewoond. In de 2e eeuw v. Chr. kreeg het zijn rechthoekige vorm. Na de verwoesting door de Perzen werd het plein opnieuw opgebouwd in dezelfde tijd dat de Akropolis verrees. Dwars over het plein liep een weg, waarover iedere vier jaar de processie ter ere van Athene naar het Parthenon liep. In de 6e eeuw raakte het gebied ontvolkt en later werd er op deze plek een woonwijk gebouwd.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden bij opgravingen bijzondere vondsten gedaan. Om het hele gebied te onderzoeken en in kaart te brengen werd de hele wijk afgebroken. Toen bleek dat er zich onder de grond grote resten van oude gebouwen bevonden. Zo werden vier reusachtige beelden gerestaureerd, die voor het gymnasium aan de agora hadden gestaan. In de jaren 50 werd de zuilengalerij van Attalos gereconstrueerd. Later werden meer gebouwen gerestaureerd, zoals de duizend jaar oude Byzantijnse kerk Aghioi Apostoloi en de tempel van Hephaisteion.

In de stoa van Attalos is nu het Agora Museum gevestigd, waar de vondsten van de opgravingen te zien zijn. Zo is er een vaas (Aryballos) te zien in de vorm van een atleet die een lint om zijn hoofd bindt. Dat was een teken van overwinning. Prachtig is het beeld van de gevleugelde Nike, dat voor de stoa van Zeus stond. Verder zie je er een bronzen schild uit Sparta. De Atheners namen dat mee nadat ze in 425 v. Chr. de Spartanen hadden verslagen.

Handig om te weten

Oude Agora van Athene

Website: Oude Agora van Athene infosite
Openingstijden: 08.00-20.00 (november t/m maart tot 17.00)

Agora Museum

Website: Agora Museum
Adres: 24 Adrianou St.25
Openingstijden: 08.00-20.00
Toegangsprijs: €4,00

Raadpleeg de websites van de Oude Agora en het Agora Museum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Athene plannen

Athene is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Athene? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Athene