Museo Nazionale del Bargello

Museo Nazionale del Bargello

Wat het Uffizi is voor schilderkunst uit de renaissance is het Bargello voor beeldhouwwerk uit die tijd. Je ziet er meesterwerken van onder anderen Michelangelo, Donatello en Cellini.

Museum voor beeldhouwwerk

Over deze spot

Dit museum is gevestigd in wat oorspronkelijk een stadspaleis was, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Het is een sober gebouw in de stijl van de Florentijnse gotiek. De klokken in de 54 meter hoge toren, La Montanina, werden geluid om de burgers van Florence te waarschuwen als de stad aangevallen werd. Het paleis was het woonhuis van de Podestà, de hoofdmagistraat.

In de zestiende eeuw nam het hoofd van politie, Bargello, er zijn intrek en het gebouw kreeg een bestemming als gevangenis met martelkamers. Executies werden voltrokken in de tuin. Op de muren stonden afbeeldingen van criminelen (en vijanden van de familie De Medici) die werden gezocht. Toen groothertog Pietro Leopoldo in 1786 de doodstraf afschafte werden de martelwerktuigen verbrand. Wel bleef het gebouw in gebruik als gevangenis, tot 1857.

Tegenwoordig is er van de gruwelijkheden die hier plaatsvonden niets meer te zien. Het is een museum met een grote collectie beeldhouwwerken. Wat het Uffizi is voor schilderkunst uit de renaissance is het Bargello voor beeldhouwwerk uit die tijd. Je ziet er meesterwerken van onder anderen Michelangelo (dronken Bacchus, Madonna met kind, en Brutus), Donatello (bronzen David) en Benvenuto Cellini (bronzen buste van Cosimo I). Verder zie je in dit museum kunstvoorwerpen van ivoor en email, juwelen, wandkleden en wapens.

Leuk zijn de twee bronzen panelen van Lorenzo Ghiberti en Filippo Brunelleschi die beide Abraham’s offering van Isaäc voorstellen. Dit waren in 1401 inzendingen voor de competitie om wie de deuren voor de Battistero mocht maken. Ghiberti won.

Handig om te weten

Website: Museo Nazionale del Bargello
Adres: Via del Proconsolo 4
Openingstijden: 08.15-17.00 (buiten het zomerseizoen tot 14.00)
Toegangsprijs: € 4,00, 18-25 jaar € 2,00, onder 18 jaar en 65+ gratis

Raadpleeg de website van Museo Nazionale del Bargello voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Florence plannen

Florence is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Florence? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Florence