Museo Nazionale di San Matteo

Museo Nazionale di San Matteo

In het Nationaal Museum van San Matteo ligt de nadruk op Pisaanse beeldhouwkunst en Toscaanse schilderkunst van de 12e tot de 15e eeuw. Speciale aandacht is er voor het vele werk van vader en zoon Pisano.

Kunstmuseum
De Toren van Pisa: Skip the line
Vanaf €23,00
Koop tickets

Over deze spot

Het Nationaal Museum van San Matteo is gevestigd in een voormalig benedictijner klooster uit de 13e eeuw. De nadruk ligt op Pisaanse beeldhouwkunst en Toscaanse schilderkunst van de 12e tot de 15e eeuw. Vader en zoon Pisano (Nicola en Giovanni) hebben grote invloed gehad op de beeldhouwkunst van Pisa. Zij maakten onder meer de preekstoelen in de Domkerk. Ook in het museum staan delen van een marmeren preekstoel van hun hand.

Het beeldje van Maria die het kind Jezus de borst geeft – Madonna del Latte - is bijzonder fraai. Maria komt uiteraard veelvuldig voor op de kunst in dit museum. Een van de hoogtepunten is een zesluik uit 1320 dat Simone Martini maakte voor de Caterinakerk. Het portret van de apostel Paulus (van Masaccio) was ook onderdeel van een veelluik. Het werd in de 18e eeuw uit elkaar gehaald en de andere delen zijn te zien in musea in Napels, Londen en Berlijn. Kleurige houten beelden uit de 14e en 15e eeuw beelden de Mariaboodschap uit.

De schilderijencollectie is zeer uitgebreid. Hoogtepunten zijn het dramatische tafereel Kruising van Giunta Pisano uit de 13e eeuw, en Madonna van de Nederigheid van Gentile di Fabriano uit de 15e eeuw.

Handig om te weten

Website: Museo Nazionale di San Matteo
Adres: Piazza San Matteo 1, Lungarno Mediceo
Openingstijden: 08.30-19.00
Toegangsprijs: € 5,00, onder 18 jaar en 65+ gratis

Raadpleeg de website van het Museo Nazionale di San Matteo voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Pisa plannen

Pisa is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Pisa? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Pisa