Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht vormde eeuwenlang een veilig toevluchtsoord voor de pausen; tegenwoordig is het een museum. Leuk is ook de ondergrondse corridor naar het Vaticaan die sinds 2000 is opengesteld.

Kastelen en paleizen
Castel Sant'Angelo: Skip the line
Vanaf €18,00
Koop tickets

Over deze spot

Dit kasteel vlak voor de ingang van het Vaticaan was oorspronkelijk bedoeld als praalgraf voor keizer Hadrianus. Hij liet het bouwen tussen 135 en 139. Zo’n honderd jaar later werd zijn tombe verstevigd. De naam ‘Engelenburcht’ stamt uit 590 toen Paus Gregorius I god smeekte om de pestepidemie te beëindigen. De paus zag boven het graf van Hadrianus de aartsengel Michael verschijnen die zijn zwaard in de schede stak. Vanaf dat moment verdween de pestepidemie. Paus Pius II liet op die plek een kapel bouwen voor de aartsengel Michael. Zo werd het graf langzamerhand een burcht en werd er een corridor gebouwd tussen het kasteel en het Vaticaan.

De pausen gebruikten de Engelenburcht als toevluchtsoord in tijden van dreiging, maar ook om kunstschatten in onder te brengen. Verder werden er mensen gevangen gezet. In 1870 droeg het Vaticaan de burcht over aan het Italiaanse leger. Tot 1901 bleef het een gevangenis, maar in de jaren 30 werd het een museum.

In de verschillende zalen is een boeiend overzicht te zien van de geschiedenis van de Engelenburcht. In de Kamer der Urnen stond de as van overleden keizers. Verder ziet u onder meer het beeld van een engel uit de 16e eeuw die destijds bovenop het gebouw stond. De ondergrondse gang tussen het Vaticaan en de Engelenburcht is sinds 2000 opengesteld voor publiek.

De brug over de Tiber heeft dezelfde naam als de burcht, Ponte Sant'Angelo (Engelenbrug). Aan beide zijden van de brug staan tien engelenbeelden van de hand van Bernini. Ze dragen elk een voorwerp dat te maken heeft met de lijdensweg van Jezus.

Handig om te weten

Website (Italiaans): Castel Sant’Angelo
Adres: Lungotevere Castello
Openingstijden: 09.00-19.30 (op maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 10,50, elke eerste zondag van de maand gratis

Raadpleeg de website van Castel Sant'Angelo voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Rome plannen

Rome is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Rome? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Rome