Forum Romanum

Forum Romanum

Van oorsprong een moeras, later een begraafplaats en nog later het absolute machtscentrum van het Romeinse Rijk. Deze ruïnes vertellen het verhaal van de enorme macht en invloed van de Romeinen.

Ruïnes en archeologie

Over deze spot

De ruïnes van het Forum Romanum zijn misschien nog wel indrukwekkender dan het Colosseum. Dit plein was het politieke, religieuze en juridische centrum van het Romeinse Rijk. Het werd gebouwd op een moeras tussen drie heuvels (Capitool, Palatini en Esquiline) dat aan het eind van de 7e eeuw v. Chr. door de Etrusken werd drooggelegd.

Zij gebruikten het als begraafplaats; de Romeinen maakten er in eerste instantie een marktplein van dat al gauw werd omringd door belangrijke gebouwen. Zo werden er tempels gebouwd waardoor het Forum het centrum werd van de Romeinse cultuur. Na de 7e eeuw is er veel verloren gegaan door aardbevingen en plunderingen (het marmer werd gebruikt voor de bouw van de Sint Pieterskerk). Toch valt er nog veel te zien; het Forum is niet voor niets een van de meestbezochte attracties van Rome.

Je ziet er onder meer de zuilen van de tempel van Castor en Pollux. Daarachter staat de Curia, het Senaatsgebouw dat in 80 v. Chr. werd gesticht en in 44 v. Chr. door Julius Ceasar werd herbouwd. Het oudste monument is de Lapis Niger, een afgeknotte steen met inscriptie in Oud-Latijn die werd gevonden onder een zwartmarmeren plaveisel.

De barokke voorgevel van de tempel van Antoninus en Faustina doet wat vreemd aan. Die voorgevel is dan ook een toevoegsel uit het begin van de 17e eeuw toen deze tempel werd veranderd in een kerk. De westzijde van het Forum wordt beheerst door de triomfboog van Septimius Severus, opgericht in 203. Op de reliëfs zie je voorstellingen van de veldtochten van Severus tegen de Parthen en de Arabieren.

Onder de Romeinse bevolking waren rechtszaken heel populair. Die werden gehouden in een van de twee grote basilieken: een aan de noordzijde en een aan de zuidzijde van het plein. De advocaten moesten beschikken over uitmuntende redenaarstalenten: het volk kwam vooral af op de spitsvondigheden tijdens de pleidooien. Tussen de bedrijven door werden de laatste nieuwtjes en roddels uitgewisseld.

Lopend langs de overblijfselen en over de oudste weg van Rome (de Via Sacra) krijgt u een indruk van de macht van de Romeinen.

Handig om te weten

Website: Forum Romanum
Adres: Piazza Santa Maria Nova 53 en Largo della Salara Vecchia 5/6
Openingstijden: 09.00 – 1 uur voor zonsondergang
Toegangsprijs: € 6,00

Raadpleeg de website van Forum Romanum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Rome plannen

Rome is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Rome? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Rome