San Clemente

San Clemente

Een kerk die leuk is voor kinderen? De San Clemente basiliek! De kerk zelf – hoewel schitterend – zal kinderen wellicht niet zo boeien, maar wel wat er zich diep onder deze kerk bevindt. Maak een reis door de tijd.

Kerken en kathedralen

Over deze spot

Rome niet leuk voor kinderen? Jawel hoor, maar kies dan wel de juiste attracties uit zoals de basiliek San Clemente, vlak bij het Colosseum. In feite is dat niet één kerk, maar een complex van gebouwen rond een 12e eeuwse kerk, die op zijn beurt bovenop een vroegere kerk en nog oudere Romeinse woonhuizen is gebouwd. Oorspronkelijk stond hier een huis waar in de 1e eeuw illegale bijeenkomsten van christenen werden gehouden. In de 4e eeuw verrees er een kerk.

En waarom is dit nou zo leuk voor kinderen? Omdat je diep onder de grond door de overblijfselen van een Romeins straatje kunt lopen en de resten van een woonhuis dat zeer waarschijnlijk dienst deed als schuilkerk. Het christendom was in die tijd verboden. Daarnaast liggen de resten van een Mithrastempel, waar de Perzische zonnegod werd geëerd. Dat was toen wel een officiële godsdienst in het Romeinse Rijk.

Boven op de resten van het woonhuis en de tempel werd in de 4e eeuw een kerk gebouwd. Het christendom was inmiddels staatsgodsdienst geworden. Deze kerk werd verwoest door de Noormannen en vervolgens werd er weer een kerk op de resten gebouwd. Dit wordt de bovenkerk genoemd. De bovenkerk is voorzien van fraaie mozaïeken. Voor de fundering werden de ruimten van de benedenkerk grotendeels volgestort, maar later is het puin verwijderd en kwamen de oorspronkelijke structuur en romaanse fresco’s weer tevoorschijn.

Een bezoekje aan deze kerk en de ruïnes eronder is dus letterlijk een teruggaan in de tijd. Kinderen vinden vooral de oude Romeinse resten spannend. Ze lopen diep onder de grond in een steegje waar 2000 jaar geleden de Romeinen liepen!

Handig om te weten

Website: Basilica di San Clemente
Adres: Via Labicana 95
Toegangsprijs: € 10,00, kinderen jonger dan 16 jaar gratis (bovenkerk is vrij toegankelijk)
Openingstijden: 9.00-12.30 en van 15.00-18.00

Raadpleeg de website van de San Clemente Basiliek voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Rome plannen

Rome is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Rome? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Rome