Murano

Murano

Veel mensen denken dat dit een eilandje is, maar Murano bestaat uit vijf eilanden. Dit is het centrum van de glasindustrie die in de 18e eeuw bijna verloren was gegaan maar nu weer springlevend is. Naast glasblazerijen kun je het Glasmuseum bezoeken of een stoomcursus glasblazen volgen.

Wijken en buurten
Musea van de Eilanden: Skip the line
Vanaf €13,50
Koop tickets

Over deze spot

Murano is een Venetiaanse wijk die bestaat uit vijf eilandjes. Dit is de plek waar het wereldberoemde Venetiaanse glas al eeuwen wordt gemaakt. Al in de 12e eeuw was er glasindustrie, die uit het centrum van de stad werd verbannen omdat het brandrisico te groot was. De glasblazers van Venetië hielden hun productieproces streng geheim. Een glasblazer die Murano wilde verlaten werd daarvoor streng gestrafd; er was een te grote kans dat de geheimen van de glasproductie elders bekend zouden worden.

De Venetiaanse glasindustrie staat aan de basis van het zogeheten kristalglas. Tot de 15e eeuw was glas niet helder door vervuiling van de grondstoffen. Rond 1450 ontwikkelde Angelo Barovier een methode om kleurloos glas te produceren. Dat had wel wat weg van bergkristal en daarom werd dit glas cristallo genoemd. Ook de spiraalvormige banen op glas zijn een Venetiaanse uitvinding.

Muranoglas is nu vooral beroemd om de kleurrijke ontwerpen. De glasblazers zijn inmiddels dan ook meer kunstenaar dan ambachtsman. Je kunt op Murano glasblazerijen bekijken en er zijn ook vele winkels die het glas verkopen, vooral langs de straat Fondamenta dei Vetrai. Het Venetiaanse glas is wel peperduur. In het Glasmuseum (Museo Vetrario) kun je een overzicht zien van de ontwikkeling van de glasindustrie. Het museum is ook aan de buitenkant de moeite waard: het is gevestigd in een voormalig paleis.

Er is ook een school voor wie glasblazer wil worden, de Scuola del Vetro Abate Zanetti die cursussen van 1 of 2 jaar aanbiedt, maar er zijn ook kortere cursussen voor wie wil kennismaken met het glasblazen.

Handig om te weten

Website: Murano
Murano is bereikbaar per vaporetto (waterbus).
Hou er rekening mee dat de meeste glasblazerijen in het weekend gesloten zijn.

Raadpleeg de website van Murano voor meer informatie.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Venetië plannen

Venetië is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Venetië? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Venetië