Maskavas / Houten huizen

Maskavas / Houten huizen

Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden er in Riga houten huizen gebouwd. Deze vooroorlogse huizen zijn voor een deel in slechte staat, maar inmiddels is er een restauratieprogramma in gang gezet. Vooral in de voormalige joodse wijk Maskavas staan nog veel van deze huizen.

Wijken en buurten

Over deze spot

Even ten zuiden van het stadscentrum ligt Maskavas, langs de hoofdweg die naar Moskou leidt (vandaar de naam). Deze wijk bestaat uit houten huizen en was traditioneel de Joodse wijk; ook woonden er veel Russen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de nazi’s er een joods getto van. In 1941 werden 300 joden in de synagoge opgesloten waarna het gebouw in brand werd gestoken.

Aan het begin van de oorlog woonden er zo’n 45.000 joden in Riga, aan het eind van de oorlog waren er slechts 150 over. Op diverse plaatsen staan herdenkingsmonumenten, onder meer bij de afgebrande synagoge aan Gogola 25.

De constructie van houten huizen ging in Riga door tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Daardoor heeft Riga nu het hoogste percentage houten huizen van alle Europese hoofdsteden: zo’n 20% van de huizen is gebouwd van hout. Het moet gezegd dat veel van deze huizen in slechte staat verkeren, maar de laatste jaren is er hernieuwde belangstelling voor deze vooroorlogse huizen. Enkele particulieren zijn begonnen met het restaureren van deze traditionele gebouwen. Ook het stadsbestuur draagt zijn steentje bij: in 2006 begon een groot project om 28 houten huizen aan de Kalnciemastraat te restaureren.

Handig om te weten

Website: Maskavas

Raadpleeg de website van de Maskavas voor om foto's en plattegronden te bekijken.

Advertentie

Je stedentrip Riga plannen

Riga is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Riga? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Riga