Zeevaartmuseum

Zeevaartmuseum

Dankzij de zeevaart ontwikkelde Riga zich als een belangrijke en welvarende Hanzestad. In dit museum komt de geschiedenis van de Letse zeevaart aan bod. Vooral de tientallen modellen van historische schepen zijn zeer de moeite waard.

Scheepvaartmuseum

Over deze spot

Dit museum heet voluit ‘Museum van de Geschiedenis van Riga en de Zeevaart’. Het is een van de oudste musea van Europa, geopend in 1773 en gebaseerd op de privé-collectie van de dokter Nikolaus von Himsel.

Zeevaart heeft een bijzonder belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Riga. Zo was er in de 15e eeuw een bloeiende handel met een andere belangrijke zeevarende natie, Holland. De welvaart die daarop in Letland ontstond wekte de jaloezie van de buren die dan ook het land binnenvielen: eerst de Polen, en daarna de Zweden en de Russen.

In het museum zie je delen van historische schepen en de hulpmiddelen die in vroeger eeuwen werd gebruikt: navigatie-instrumenten, zeekaarten en logboeken. Verder zie je er souvenirs die meegebracht werden uit verre landen en de persoonlijke bezittingen van de bemanningen. Heel interessant zijn de modellen en maquettes van historische schepen.

Overigens besteedt dit museum niet alleen aandacht aan de geschiedenis van de Letse scheepvaart. Ook het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Riga komen aan bod, evenals prehistorische bewoners met onder meer voorwerpen uit het Stenen en Bronzen Tijdperk die zijn gevonden bij archeologische opgravingen.

Een aparte afdeling is gewijd aan het werk van het Zilvergilde van Riga, met zilveren voorwerpen uit de 17e t/m de 20e eeuw, waaronder ceremoniële drinkbekers en kerkzilver.

Handig om te weten

Website: Zeevaartmuseum
Adres: Palasta iela 4 (in het Domcomplex)
Openingstijden: 11.00 – 17.00 (woensdag tot 19.00, van half oktober tot 1 mei op maandag en dinsdag gesloten)
Toegangsprijs: € 4,27

Raadpleeg de website van het Zeevaartmuseum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Riga plannen

Riga is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Riga? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Riga