Van Gogh Museum

Van Gogh Museum

Nergens ter wereld zie je zoveel werken van Vincent van Gogh bij elkaar als in dit museum. En dan te bedenken dat Van Gogh zijn werken in slechts tien jaar schilderde! In het museum is zijn werk gerangschikt naar de plaats waar Van Gogh woonde.

Kunstmuseum
Van Gogh Museum: Skip the line
Vanaf €18,00
Koop tickets

Over deze spot

Na het Rijksmuseum is het Van Gogh Museum het drukst bezochte museum van Amsterdam (1.6 miljoen in 2014). Hier zie je de grootste verzameling Van Gogh schilderijen en tekeningen ter wereld. Het oorspronkelijke museum werd in 1973 geopend en is een ontwerp van Gerrit Rietveld. In 1999 werd er een nieuwe, ovaalvormige vleugel aan toegevoegd.

Van Gogh’s werk is tentoongesteld in chronologische volgorde, onderverdeeld in vijf perioden naar de woonplaats van de schilder: Nederland, Parijs, Arles, Saint-Remy en Auvers-sur-Oise.

De tentoonstelling begint met schilderijen van het Nederlandse boerenleven en landschappen die vrij donker van kleur zijn. Het bekendste werk uit deze tijd is ‘De Aardappeleters’. In 1886 ging Van Gogh naar Parijs, waar hij introk bij zijn jongere broer Theo die de schilder financieel ondersteunde. Daar begon Van Gogh de stijl te ontwikkelen waar hij om beroemd werd, zoals in de serie ‘Zonnebloemen’, en in zijn zelfportretten. Van Gogh schilderde zichzelf omdat hij zich geen modellen kon veroorloven. In het Franse Arles vereeuwigde hij ook de lokale bevolking.

Van Gogh leed aan zenuwinzinkingen en maakte dan met alles en iedereen ruzie. Tijdens een hoogoplopende ruzie met de bevriende schilder Paul Gaugain haalde Van Gogh uit met zijn scheermes, maar sneed per ongeluk een deel van zijn eigen oor af. Overigens zijn er ook verhalen dat Van Gogh bewust zelf een deel van zijn oor afsneed. Hoe dan ook, Van Gogh wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Daar maakt hij onder meer ‘Irissen’ en ‘Seringen’.

Na zijn vertrek uit de kliniek gaat Van Gogh naar Auvers-sur-Oise waar hij onder behandeling komt van dr. Paul Gachet. Hij betaalt de dokter met schilderijen. Niet dat de behandeling veel hielp. Nog geen tien weken nadat Van Gogh verhuisde naar Auvers-sur-Oise schiet hij zichzelf door de borst en overlijdt aan de verwondingen.

Het beroemde Portret van Dr. Gachet is niet te zien in het Van Gogh Museum. Het werd in 1990 gekocht door de papiermagnaat Ryoei Saito, die enkele uren na de aankoop overleed. Het schilderij zou samen met de nieuwe eigenaar zijn verbrand. Wel zijn in het museum uit deze periode onder meer ‘Korenveld onder onweerslucht’ en Van Gogh’s laatste werk ‘Korenveld met kraaien’ te zien.

Handig om te weten

Website: Van Gogh Museum
Adres: Paulus Potterstraat 7
Openingstijden: 09.00-18.00 (vrijdag tot 22.00)
Toegangsprijs: €17,00, 0-17 jaar gratis

Raadpleeg de website van het Van Gogh Museum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Tickets voor het Van Gogh Museum

Koop hier direct je tickets voor het Van Gogh Museum. Zo hoef je bij aankomst niet in de rij te staan en heb je alles al eenvoudig online geregeld!

Advertentie

Je stedentrip Amsterdam plannen

Amsterdam is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Amsterdam? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Amsterdam