Mariakerk Krakau

Mariakerk Krakau

Een bezoek aan Krakau is niet compleet zonder de Mariakerk van binnen gezien te hebben. De Mariakerk van Krakau is misschien wel de bekendste kerk van Polen en niet zonder reden - het interieur is werkelijk adembenemend.
Kerken en kathedralen
Krakau Card & Museumpas
Vanaf €23,71
Koop tickets

Over deze spot

De Mariakerk valt niet te missen als je een bezoek brengt aan de Grote Markt en Old Town van Krakau. Hij is in het midden van de Grote Markt gepositioneerd op de plek waar tot begin 13e eeuw een kleinere versie van de kerk stond. Deze werd verwoest tijdens de invasie van Mongolen. De inwoners van Krakau begonnen gelijk aan het herbouwen van de kerk, in gotische stijl, en in 1320 was de vernieuwde Mariakerk af.

Toch werd daarna nog veel gebouwd aan de kerk. Zo zorgde koning Casimir III de Grote voor flinke renovaties aan de toren en het interieur. De meest belangrijke toevoegingen werden begin 15e eeuw gemaakt, toen aan de weerzijden van de kerk kapellen werden toegevoegd en de noordelijke (uitkijk-)toren van 80 meter hoog werd gebouwd. Tenslotte werd in de 18e eeuw het gehele interieur gerenoveerd en in barokke stijl herbouwd.

Het eerste wat binnenin opvalt, is het altaar van Veit Stoss. Dit prachtige houten altaar werd begin 15e eeuw gebouwd en nam maar liefst 12 jaar in beslag. De immense glas-in-lood werken en het gedetailleerde plafond zijn ook zeer indrukwekkend. En dan hebben we het nog niet eens over de tientallen schilderijen gehad! Het staat in ieder geval vast dat een bezoek aan de Mariakerk absoluut gerechtvaardigd is.

Handig om te weten

Adres: midden op de Grote Markt van Krakau
Openingstijden: 11.30 - 18.00 (op zondag vanaf 14.00)
Toegangsprijs: 10 zloty (toegang tot de toren kost extra)

Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum tegenover de zij-ingang van de kerk.

Advertentie

Je stedentrip Krakau plannen

Krakau is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Krakau? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Krakau