Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Museu Nacional do Azulejo

Alleen al de locatie van dit museum is een bezoek waard: het is gevestigd in een schitterend klooster (Madre de Deus) uit de 16e eeuw. De vele plafond- en wandschilderingen van heiligen en koningen zijn zeer indrukwekkend. Het museum zelf is niet minder spectaculair. Hier leert u alles over de historische, technische en kunstzinnige ontwikkeling van deze geglazuurde tegelpanelen.

Het hoogtepunt van het museum is een paneel in wit en blauw dat 23 meter lang is en uit 1300 tegels bestaat. Het is een panorama van Lissabon in 1738, oftewel voordat de grote aardbeving zijn verwoestingen aanrichtte. Daarnaast zijn er vele andere grote en kleine tegelpanelen. De oudste stammen uit de 15e eeuw, maar de kunst wordt in Portugal nog steeds beoefend ener zijn daarom ook enkele moderne azulejos aan de collectie toegevoegd.

In de souvenirshop kun je replica’s van deze azulejos kopen. Als je weer buiten staat zal je Lissabon met hele andere ogen bekijken en overal azulejos ontdekken. Elk tegelpaneel – klein of groot – vertelt een verhaal. Bij de deuren van huizen vindt u tegelpanelen van heiligen die het huis tegen onheil moeten beschermen. In de metro hebben gerenommeerde kunstenaars tegelpanelen gemaakt. En in het huis Ferreira das Tabuletas zijn panelen te zien met symbolen van de vrijmetselarij.

Handig om te weten

Website: Museu Nacional do Azulejo
Adres: Rua Madre de Deus 4
Openingstijden: 10.00-18.00 (maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 5,00, eerste zondag van de maand gratis

Raadpleeg de website van Museu Nacional do Azulejo voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Keuzehulp Hotels & vliegtickets

Voorkom uren rondspeuren op internet en vind eenvoudig je ideale hotel in Lissabon of de meest voordelige vliegtickets naar Lissabon met deze handige prijsvergelijkers.