Igreja de São Fransisco

Igreja de São Fransisco

Deze kerk is vooral beroemd om het uitbundige houtsnijwerk in het interieur, ingelegd met bladgoud (in totaal meer dan 200 kilo goud). De sobere Franciscanen waren zo verbolgen over deze rijke decoraties dat de kerk als gebedshuis werd gesloten.

Kerken en kathedralen

Over deze spot

Net als de is de Igreja de São Fransisco is een combinatie van bouwstijlen. Oorspronkelijk was het een gotische kerk wat aan de achterkant nog goed is te zien, maar later werden delen in barokstijl veranderd zoals het voorportaal en het interieur. De kerk werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw. In de 16e eeuw voegde architect Diogo de Castilho de doopkapel toe met in het altaarstuk een voorstelling van de doop van Jezus.

De kerk is vooral beroemd om het barokke houtsnijwerk dat alom aanwezig is: je ziet cherubijnen, heiligen, dieren en bloemen op de plafonds, in de zijbeuken, langs de ramen en op de pilaren. Door dat overvloedige houtsnijwerk, vaak ingelegd met bladgoud, wordt het originele gebouw bijna aan het oog onttrokken. Deze uitbundige versiering (talhas douradas) was zo in strijd met de soberheid die de Franciscanen voorstonden dat de plaatselijke geestelijkheid besloot de kerk te sluiten als gebedsplaats! Links in het schip staat een houten boom, de zogeheten Jesseboom, met de genealogie (familiestamboom) van Jezus.

Handig om te weten

Website (Portugees): Igreja de São Fransisco
Adres: Parça do Infante Dom Henrique
Openingstijden: 09.00-20.00 (juli-augustus, in overige maanden sluit de kerk om 19.00 of om 18.00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: € 3,00

Raadpleeg de website van Igreja de São Fransisco (Kerk van São Fransisco) voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Porto plannen

Porto is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Porto? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Porto