Museu Nacional de Soares dos Reis

Museu Nacional de Soares dos Reis

Het oudste kunstmuseum van Portugal heeft een interessante collectie sculpturen van de beeldhouwer Soares dos Reis. Daarnaast zie je er werken van Portugese schilders van de 16e t/m de 20e eeuw, fraai glaswerk en zeldzaam porselein.

Kunstmuseum

Over deze spot

Het Nationaal Museum Soares dos Reis is het oudste kunstmuseum van Portugal. Het werd geopend in 1833, toen nog als Schilderijenmuseum en Prentenkabinet. De collectie bestond toen vooral uit kunstschatten van kloosters die in onbruik waren geraakt. Sinds 1940 huist het museum in het neoklassieke Palácio dos Carrancas, een woonhuis van een rijke familie uit het einde van de 18e eeuw. Het is recentelijk gerestaureerd en uitgebreid.

Soares dos Reis is een befaamde beeldhouwer uit de 19e eeuw. In het museum staan enkele van zijn werken. De trots van het museum is het weemoedige marmeren beeld ‘O Desterrado’ (De Balling). Ook zijn andere werken zijn zeer de moeite waard. Dos Reis voelde zich overigens een onbegrepen kunstenaar; hij pleegde zelfmoord toen hij 41 jaar oud was. Nu geldt zijn werk als het beste van de Portugese beeldhouwkunst. Verder staan er in het museum beelden van Teixeira Lopes en Diogo de Macedo.

De 16e eeuwse Portugese School is vertegenwoordigd met schilderijen van Vasco Fernandes en Frei Carlos. Van recenter datum (19e en 20e eeuw) zijn werken van onder anderen Henrique Pousão, António Carvalho da Silva, Aurélia de Sousa en Dordio Gomes. De verzameling Boheems glas en Vista Alegre porselein is ook zeer de moeite waard.

Handig om te weten

Website: Museu Nacional de Soares dos Reis
Adres: Rua Dom Manuel II 44
Openingstijden: 10.00-18.30 (maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 5,00, elke eerste zondag van de maand gratis

Raadpleeg de website van het Nationaal Museum Soares dos Reis voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Porto plannen

Porto is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Porto? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Porto