Barri Gotic

Barri Gotic

Barri Gotic is de ‘Gotische Wijk’ van Barcelona, het oudste deel van de stad. De naam is wat misleidend, want er staan niet uitsluitend gotische gebouwen. Vroeger was de oude stad afgesloten met stadsmuren. Die zijn voor het grootste deel afgebroken en vervangen door brede straten.

Wijken en buurten
Barcelona Museumkaart: Skip The Line
Vanaf €30,00
Koop tickets

Over deze spot

Barri Gotic (Gotische Wijk) is de naam voor het oudste deel van Barcelona. Hier stichtten de Romeinen hun nederzetting Barci. Daarvan is niet veel meer terug te vinden, behalve in het Historisch Museum (Museu d'Història de la Ciutat) bij de Plaça del Rei, dat is gebouwd op Romeinse ruïnes. De resten van die ruïnes zijn te bezichtigen in de kelder van het museum. Je ziet er onder meer een wasserij uit de Romeinse tijd, een wijnmakerij en woonhuizen. Aardewerk en sieraden die bij de opgravingen zijn gevonden staan ook uitgestald.

Bovengronds is Barri Gotic ook zeer de moeite waard. De naam doet vermoeden dat er uitsluitend gotische gebouwen te vinden zijn. Dat is niet helemaal waar, maar er zijn er wel veel. Het meest in het oog springend is de grote gotische kathedraal van Santa Eulalia, in de volksmond La Seu genoemd, die tussen de 13e en 15e eeuw werd gebouwd. De kerk is opgedragen aan een meisje dat door de Romeinen te schande werd gezet door haar naakt op het plein te vertonen. Het was midden in de zomer maar als door een wonder viel er sneeuw op het meisje om haar naaktheid te bedekken. Volgens de legende werd ze daarop door de woedende Romeinen gedood.

Aan het plein Ramon Berenguer – genoemd naar de Graaf van Barcelona van 1082 tot 1131 - is nog een deel van de oude Romeinse stadsmuur te zien. Het plein is omringd door fraaie gotische gebouwen.

Aan de rand van het oude centrum bij de Plaça de Catalunya staat het Palau de la Musica Catalana, het concertgebouw. Van buiten lijkt het misschien niet erg bijzonder, maar het interieur is overweldigend. Overal zijn versieringen aangebracht: houtsnijwerk, beeldhouwkunst en veel mozaïeken. Alles in het thema natuur, met veel bloemen en bladeren. Het is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw maar staat al op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als een schitterend voorbeeld van modernistische kunst.

Handig om te weten

Kathedraal van Santa Eulalia

Website: Kathedraal van Santa Eulalia
Adres: Pla Seu 3
Openingstijden: Doordeweeks 08.00-19.30, op zaterdag en zondag een uur langer open
Toegangsprijs: 's Ochtends en 's avonds is entree gratis, 's middags wordt om een donatie gevraagd

Palau de la Musica Catalana

Website: Palau de la Musica Catalana
Adres: Palau de la Música, 4-6
Openingstijden: Dagelijks de hele dag open
Toegangsprijs: Het gebouw kan gratis bezocht worden, activiteiten verschillen in prijs

Raadpleeg de websites van de Kathedraal van Santa Eulalia en het Palau de la Musica Catalana voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Barcelona plannen

Barcelona is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Barcelona? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Barcelona