Blauwe Moskee

Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee is bezaaid met geglazuurde tegeltjes in blauw, groen en roodbruin. Die blauwe tegeltjes zitten vrij hoog zodat niet meteen duidelijk is waaraan de moskee zijn naam ontleent. Toch is het een indrukwekkend gebouw, een waardig islamitisch antwoord op de Hagia Sofia.

Moskee

Over deze spot

De Blauwe Moskee van Istanbul, ook wel de moskee van Sultan Ahmet, is het islamitische antwoord op de Hagia Sofia. De architect Sedefkâr Mehmet Aga wilde de grandeur van die christelijk-orthodoxe kerk overtreffen en volgens sommigen is hij daarin geslaagd. De Blauwe Moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1617, bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Hagia Sofia.

De Blauwe Moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. Om de buitenkant van de moskee goed te bekijken benadert u die het beste vanuit het westen. De moskee heeft het ongehoorde aantal van zes minaretten. Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan. Maar de islamitische wereld reageerde verbolgen op het aantal van zes minaretten, omdat de Grote Moskee in de heilige stad Mekka er ook zes had. De sultan loste dit op door die moskee een zevende minaret te schenken.

In het interieur is niet meteen duidelijk waarom het gebouw de Blauwe Moskee wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. De blauwe tegeltjes zijn voornamelijk aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats. Let ook op de mooi gebeeldhouwde gebedsnis, de mihrāb, die de richting van Mekka aangeeft.

Hou er rekening mee dat de moskee gesloten is tijdens gebedsdiensten (5x per dag). Op de heilige vrijdag kan de moskee voor langere tijd gesloten zijn.

De Hünkar Kasri ligt aan de noordkant van de moskee. Hier bereidde de sultan zich voor op het gebed in de moskee. Tegenwoordig is er een museum gehuisvest waar u wandkleden en tapijten kunt bewonderen.

Handig om te weten

Website: Blauwe Moskee
Adres: Sultanahmet Meyd
Openingstijden: 09.00-17.00
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)

Raadpleeg de website van de Blauwe Moskee voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Istanbul

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Istanbul

Istanbul Uncovered

Istanbul Uncovered

Vanaf €32,00 p.p.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Istanbul plannen

Istanbul is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Istanbul? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Istanbul