Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Kaapstad

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Kaapstad met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Kaapstad

Wist je dat het ooit mogelijk was om te lopen naar Robbeneiland? Vandaag de dag kom je er door vanaf Victoria en Alfred Waterfront een boottocht te doen. Om Kaapstad, de unieke bezienswaardigheden en de omliggende omgeving te verkennen zijn er veel leuke activiteiten om te doen. Trek gerust een week uit voor je bezoek aan Kaapstad, er valt zoveel te ontdekken! Dompel je onder in de cultuur & historie en bezoek de Townships met een lokale gids. Of doe een avontuurlijke fietstocht in het Table Mountain National Park. Ook de beroemde wijnen mogen niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kaapstad. Kies voor een smakelijke dagtrip waarbij je de wijngaarden in de regio gaat verkennen. In september is het tijd voor het jaarlijkse Hermanus Flower Festival, maar ook de wijnfestivals in februari zijn de moeite waard. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Kaapstad.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Kaapstad

Met een fietstour ontdek je Kaapstad op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Kaapstad. Hier vertelt de Nederlandstalige gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Kaapstad

Nu je toch in Kaapstad bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Zuid-Afrika vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Kaapstad mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Kaapstad

Ontdek

Ontdek Kaapstad met échte

Geniet

Ervaar het beste van Kaapstad en geniet volop van je citytrip

Over Kaapstad

Kaapstad
Kaapstad is het product van Nederlandse zeevaarders die er – halverwege de route naar Nederlands-Indië – een bevoorradingspost inrichtten. Kaapstad is nu een moderne stad dat fraai ligt aan de voet van de Tafelberg. Kaapstad is een echte havenstad en heeft daardoor als handelspost een belangrijke rol gespeeld voor de ontwikkeling van Zuid-Afrika, hoewel dit ook voor minder positieve gebeurtenissen heeft gezorgd in de geschiedenis. Tegenwoordig is Kaapstad een stad vol contrasten. Belangrijke bezienswaardigheden in Kaapstad zijn Kaap de Goede Hoop, Tafelberg en Slave Lodge. Je ontdekt de bezienswaardigheden in Kaapstad op een ontspannen manier samen met een ervaren lokale gids. Zo kun je heerlijk gaan fietsen in Kaapstad met een leuke fietstour. Naast dat je veel van de stad ziet krijg je ook handige tips voor de rest van je verblijf in Kaapstad.

Geschiedenis van Kaapstad

Kaapstad en omgeving wordt al duizenden jaren bewoond door de voorouders van de Khoisan bevolking, de Bosjesmannen en de Hottentotten. In 1488 werd Kaapstad (toen nog Kaap de Goede Hoop) per toeval ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeus Dias. De Portugezen gebruikten de plek als tussenstop voor vers water.

Pas vanaf het midden van de 17e eeuw, toen de Nederlanders in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) er een verversingspost stichtten, begon de stad echt te groeien. Eind 18e eeuw werden Kaapstad en de Kaapkolonie veroverd door de Britten.

In het oudste gebouw van het land, Kasteel De Goede Hoop, leer je o.a. meer over de VOC. Maar ook in de rest van de stad zie de sporen van het verleden. De geschiedenis van de slavenhandel zie je bijvoorbeeld in de Slave Lodge. En over het apartheidsregime leer je meer op Robbeneiland en het District 6 Museum.

De wijken van Kaapstad

Bo Kaap, op de hellingen van Signal Hill, is de meest kleurrijke wijk van Kaapstad. In deze wijk wonen veel moslims en dat ruik je aan de heerlijke kruidige geuren uit de Maleise en Indische keuken.

Voor leuke restaurantjes en barretjes moet je ook in Gardens zijn. Hier heb je naast exotische tuinen ook veel koloniale gebouwen (waarin nu ministeries en musea zitten). Hier zie je veel hippe barretjes en voortreffelijke restaurants. Geniet van het constante uitzicht op de Tafelberg in deze klassieke wijk.

Sea point is de wijk als je van de zee houdt. Wandel langs de zee en geniet van de vele stranden, zoals de populaire Clifton stranden. Creatievelingen, hippies en veel street art vind je in Woodstock.

Het contrast kan vrij schril zijn in Zuid-Afrika. Naast prachtige wijken heb je aan de rand van elke Zuid-Afrikaanse stad townships, zoals de Cape Flats bij Kaapstad. De townships zijn een overblijfsel van de Apartheid, die begin jaren ’90 van de vorige eeuw werd afgeschaft. Om meer te weten te komen over het alledaagse leven van veel Zuid-Afrikanen, kun je hier met een Township Tour naartoe.

Cultuur, evenementen en activiteiten

In Kaapstad kun je niet om de beroemde Tafelberg heen. Deze vreemde berg met z’n karakteristieke platte vorm ligt in het Table Mountain National Park en torent hoog boven de stad uit. Het uitzicht vanaf dit plateau is werkelijk fenomenaal en mag je zeker niet missen. Neem de kabelbaan of wandel naar boven. Vanaf de berg kijk je niet alleen uit over Kaapstad, maar ook zie je o.a. de Back Table, de Valsbaai, Cape Point en de Kirschtenbosch National Botanical Gardens.

De West-Kaap provincie is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Bezoek dan ook de wijngebieden als je in Kaapstad bent en proef de heerlijke wijnen. In januari heb je hier elk jaar de oogstfeesten (Winelands’ harvest festivals). Maar ook in de rest van het jaar zijn er allerlei evenementen, van food en filmfestivals tot muziek en sportevenementen.

Vanaf juni gaan de walvissen paren in de West-Kaap bij Hermanus (net buiten Kaapstad). Je kunt ze vanaf het strand spotten of met een boot mee. Altijd al eens haaien willen voeren of met grote vissen willen zwemmen? Dat kan niet alleen in Gansbaai, maar ook in een van de mooiste zeeaquaria ter wereld, het Two Oceans Aquarium. Hier leer je heel veel over het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan.

Ben je geïnteresseerd in kunst? In de South African National Gallery zie je veel Europese schilderijen uit de 17e tot de 20e eeuw. Maar er hangt ook veel werk van kunstenaars uit Zuidelijk Afrika. Meer over goud kom je te weten in het interessante Gold of Africa Museum.