Tafelberg en Kabelbaan

Tafelberg en Kabelbaan

Zeg je Kaapstad, dan zeg je de Tafelberg. Deze imposante berg is meer dan duizend meter hoog en heeft een karakteristieke afgeplatte bovenkant. Je kunt naar de top wandelen, maar de meeste mensen gaan met de kabelbaan.

Bergen en heuvels

Over deze spot

De Tafelberg is hét symbool van Kaapstad. De platte bovenkant is zo’n drie kilometer breed met Devil’s Peak in het oosten en Lion’s Head in het westen. Het hoogste punt op de berg is 1086 meter hoog en wordt gemarkeerd door Maclear’s Beacon, dat in 1865 werd opgericht door Sir Thomas Maclear om driehoeksmetingen uit te voeren. Vaak hangen er wolken rond de Tafelberg, die dan ook ‘het tafelkleedje’ worden genoemd.

Voor mensen met een goede conditie is het leuk om de Tafelberg te voet te beklimmen. Draag wel hoofdbedekking tegen de felle zon, een lange broek en dichte schoenen. Soms is het paadje erg nauw en ook komen er slangen voor. Hou er verder rekening mee dat de temperatuur op de top van de Tafelberg veel lager ligt dan in Kaapstad zelf, het kan er zelfs koud zijn! De makkelijkste route loopt via Platteklip Gorge.

De meeste mensen gaan met de kabelbaan naar boven. Het grondstation ligt vrij ver uit het centrum van de stad. Om er vanuit het stadscentrum met een minibusje (rikki) te komen betaalt u 10 tot 15 rand, met een taxi kost de rit ernaar toe zo’n 60 rand.

De kabelbaan brengt u in vijf minuten naar de top van de Tafelberg en vertrekt elke 10 tot 15 minuten. Onderweg heeft u een fantastisch uitzicht op de berg en op Kaapstad. De wachttijden variëren, maar u hoeft nooit langer dan een half uur te wachten en dan alleen nog in het hoogseizoen (december en januari).

Eenmaal op de top zijn er diverse uitgestippelde wandelroutes, waaronder:
- Dassie Walk, met spectaculaire vergezichten naar het noorden, westen en zuiden;
- Agama Walk, waarbij een fraai uitzicht heeft over Kaapstad en het Kaap Schiereiland;
- Klipspringer Walk, waarbij u langs de rand van de Tafelberg en het Platteklip Ravijn loopt.

Tijdens uw wandeling komt u wellicht een klipdassie tegen, een ongeveer vijftig centimeter groot diertje dat lijkt op een knaagdier, maar anatomisch meer verwant is aan de olifant!

Handig om te weten

Website: Tafelberg en Kabelbaan
Adres: vertrek vanaf Tafelberg Road
Openingstijden: 08.30-21.00 (tijden variëren per seizoen, ook opereert de kabelbaan alleen bij goed weer)
Prijs: R240 retour, R125 enkele reis, onder 18 jaar resp. R115 en R60

Raadpleeg de website van de kabelbaan voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Kaapstad plannen

Kaapstad is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Kaapstad? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Kaapstad