Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Antwerpen

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Antwerpen met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Antwerpen

Antwerpen is een leuke bestemming voor een korte stedentrip of een dagje weg. En in Antwerpen zal je je niet snel vervelen, want er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te doen en bijzondere bezienswaardigheden om te bezoeken. Start je bezoek met een leuke fietstour met een lokale Nederlandstalige gids en zie de hoogtepunten van Antwerpen. Of geniet van een heerlijke bierproeverij in het historische centrum. Op 15 augustus bezoek je de Rubensmarkt, een jaarmarkt in middeleeuwse stijl. Maar het hele jaar door zijn er leuke festivals en evenementen. Ontdek hier de leukste activiteiten in Antwerpen.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Antwerpen

Met een fietstour ontdek je Antwerpen op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Antwerpen. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Antwerpen

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Antwerpen doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Antwerpen

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Antwerpen. Tijdens je bezoek aan Antwerpen wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Antwerpen

Ontdek

Ontdek Antwerpen met échte

Geniet

Ervaar het beste van Antwerpen en geniet volop van je citytrip

Over Antwerpen

Antwerpen
Zó dicht bij Nederland en toch een echt Vlaamse stad. Geen wonder dat veel mensen graag een weekendje Antwerpen doen! Antwerpen biedt veel bezienswaardigheden, prachtige architectuur, musea en gezellige markten. Heb je al eens door een riool gelopen? In Antwerpen kan het. Antwerpen is cultuur, geschiedenis, een bruisend nachtleven en winkels van wereldklasse op een steenworp afstand. Om de belangrijkste bezienswaardigheden in Antwerpen te bezoeken kun je kiezen voor een fietstour met gids, want fietsen in Antwerpen is erg leuk en de ideale manier om de stad te verkennen. Welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen? De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Grote Markt en Het Steen moét je gezien hebben.

Geschiedenis

Bij de ontwikkeling van Antwerpen draait veel om de Schelde en de haven. In de prehistorie werd het gebied rondom deze rivier, wat nu Antwerpen heet, al bewoond. Er zijn bijlen uit de bronstijd gevonden en waterputten uit de ijzertijd. In de tijd van de Romeinen was Antwerpen nog een klein dorpje.

In de Middeleeuwen groeide de havenplaats enorm door de handel en kreeg uiteindelijk stadsrechten. De 16e eeuw staat bekend als de ‘Antwerpse Gouden Eeuw’ waarin de handel, maar ook de kunsten en wetenschap floreerde. Bekende kunstenaars uit die tijd zijn Rubens en Jordaens.

Deze enorme bloei duurde tot 1576 toen de stad werd aangevallen door Spanje. Op 4 november 1576, werd de stad Antwerpen geplunderd en vervolgens in brand gestoken door Spaanse troepen, dit staat bekend als de Spaanse Furie.

Veel inwoners vertrokken naar Holland, omdat de stad afgesloten was van handel door de Spaanse bezetting en de Tachtigjarige Oorlog. Door de blokkade van de Schelde konden er twee eeuwen lang geen schepen meer naar Antwerpen toe.

Pas in 1792 werd de toegang weer geopend door de Franse veroveraars van Napoleon. De haven werd gebruikt voor de oorlog en er was weinig handel. Na het vertrek van de Fransen in 1814 groeide Antwerpen uit tot een wereldhaven, o.a. door de handel in rubber en ivoor uit Belgisch-Kongo.

Tijdens de beide wereldoorlogen werd de stad flink gebombardeerd, maar is weer volledig opgebouwd.

Wijken

De oude binnenstad ademt geschiedenis met eeuwenoude gevels, nauwe straatjes en de imposante Grote Markt. Hier kun je niet om de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heen, een gigantisch gotisch bouwwerk met veel kunst, o.a. Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'.

Het Steen is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen. Het werd gebouwd als poortgebouw van de Antwerpse burcht tussen 1200 en 1225, maar kreeg later veel verschillende functies. Karel V verbouwde Het Steen in het begin van de 16e eeuw. Dat zie je nu nog aan het kleurverschil in de gevel.

De omgeving van het Centraal Station staat bekend als de diamantwijk. Hier zie je o.a. slijperijen en showrooms. Al meer dan vijf eeuwen controleert Antwerpen een groot deel van de markt in diamanten en telt vier grote diamantbeurzen. Bezoek het Diamantmuseum voor een volledig overzicht.

Maar ook shoppen is in modestad Antwerpen geen enkel probleem. De bekendste winkelstraat is de Meir. Echte modeliefhebbers moeten naar de Steenhouwersvest en de Nationalestraat of Lombardenvest. Dé antiekstraat van Antwerpen is de Kloosterstraat.

In de hippe wijk Zuid-Museum (’t Zuid) heb je naast grote statige herenhuizen en sierlijke art nouveauhuizen, vele leuke bars, restaurants en cafés. Zo de naam al aangeeft, heb je hier ook musea, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Mukha) en het FotoMuseum.

Cultuur

Antwerpen leer je het beste kennen door te wandelen, zo ontdek je leuke bruine kroegen waar je de lekkerste pintjes kunt bestellen, maar ook fantastische restaurants, beeldschone straatjes, pleinen en theaters. Het hele jaar door, maar nog meer in de zomer, heb je hier een overvol en afwisselend programma van theater, muziek en andere kunstvormen.

In augustus heb je ook elk jaar het Bollekesfeest op verschillende plekken in het historische stadscentrum. Proef de streekproducten en lekkere dranken en geniet van de gezellige sfeer.

Vlakbij de Meir in het centrum van de stad, staat het voormalig woonhuis van Peter Paul Rubens, de bekende Vlaamse schilder. Wandel door het Rubenshuis, bekijk de meesterwerken, zoals Adam en Eva en zijn beroemde zelfportret, maar ook de kunst die hij zelf verzamelde.

Wil je meemaken hoe het was om in de tijd van Rubens te leven? Elk jaar wordt op de nationale feestdag, 15 augustus, de Rubensmarkt georganiseerd in de binnenstad van Antwerpen.

Ook onder de grond in de Ruien, waar je door voormalige grachten en riolen loopt, kun je veel van de stad te weten komen.