Begijnhof

Begijnhof

Brugge is een en al historie, maar het Begijnhof spant de kroon. In het Begijnhuisje kun je zien hoe de bewoonsters leefden. Het Begijnhof grenst aan het Minnewater waar de Bruggelingen nog steeds (voor straf!) zwanen laten rondzwemmen.

Begijnhoven
Het Grachtenhuis
Vanaf €15,00
Koop tickets

Over deze spot

Het Prinselijk Begijnhof ten Wijngaarde is een van de topattracties van Brugge. Het is er dan ook vrijwel altijd druk, wat enigszins jammer is, maar laat u daardoor niet weerhouden er een bezoek aan te brengen. Dit Begijnhof werd in de 13e eeuw gesticht, maar de meeste witgeschilderde huisjes stammen uit de 17e en 18e eeuw.

Het boogbruggetje dat de toegang vormt tot het Begijnhof werd in 1570 gebouwd. Let op het opschrift op de toegangspoort uit de 18e eeuw. Er staat ‘sauve garde’ wat betekent dat de schout er niets te zeggen had. Begijntjes wonen er niet meer, het hof wordt tegenwoordig bevolkt door de Benedictijner zusters van het Monasterium De Wijngaard.

Het huis op nummer 1 is een museum. In dit Begijnhuisje kun je zien hoe de bewoonsters leefden. De keuken, de zitkamer, de eetkamer en de slaapkamer zijn ingericht in de stijl van de 17e eeuw. De begijnhofkapel was oorspronkelijk van hout, maar die werd door brand verwoest. In 1605 werd de huidige barokkapel gebouwd (open van 06.15 tot 12.15, en van 15.00 tot 18.00). Er staat een beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van Spermalie uit 1240, het oudste van Brugge. Op het rechteraltaar zie je een albasten beeldhouwwerk ‘Bewening van Christus’ uit de 17e eeuw.

Het Begijnhof ligt aan het Minnewater dat vroeger een deel was van de waterverbinding tussen Brugge en Gent. Nu is het een mooi meertje, waar witte zwanen statig rondzwemmen. Aan die zwanen van Brugge zit een aardig verhaal vast. Toen Maximiliaan van Oostenrijk hogere belastingen oplegde, kwamen de Bruggelingen in opstand en namen hem gevangen. Zijn schout, Pieter Lanchals, werd op de Markt onthoofd. Toen Maximiliaan weer aan de macht kwam, gebood hij de Bruggelingen tot in de eeuwigheid ‘langhalzen’ oftewel zwanen op de reien te onderhouden. En weet u hoe u een vrouwtjeszwaan van een mannetje onderscheidt? Aan het genummerde ringetje: de mannetjes hebben die aan de rechterpoot, de vrouwtjes aan de linkerpoot.

Handig om te weten

Begijnhof

Website: Begijnhof
Adres: Wijngaardstraat
Openingstijden: 06.30-18.30
Toegangsprijs: gratis met de Brugge City Card

Begijnhuisje

Website: Begijnhuisje
Adres: Begijnhof 1
Openingstijden: 10.00-12.00 en 13.45-17.30 (zondag alleen van 10.00-12.00)
Toegangsprijs: € 2,00, reductietarief € 1,00

Raadpleeg de websites van de bezienswaardigheden voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Populaire activiteiten in Brugge

Kies uit de leukste tours en activiteiten en ervaar het beste van Brugge

Ontdek Brugge Fietskoets tour
9,3 Geweldig!

Ontdek Brugge Fietskoets tour

Vanaf €24,00 per groep

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Brugge plannen

Brugge is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Brugge? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Brugge