Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Het recente verleden van Berlijn is nog overal in de stad terug te vinden. Let maar eens op de klinkers in het wegdek. Die stenen geven de loop van de Berlijnse Muur aan. Slechts twee delen van die Muur staan nog overeind als huiveringwekkende herinnering aan de jarenlange scheiding van de stad.

Monumenten
Hop-On Hop-Off Bus Berlijn
Vanaf €16,00
Koop tickets

Over deze spot

Bijna dertig jaar lang werden de inwoners van Berlijn van elkaar gescheiden door de Muur, de grimmige grens tussen het communistische oosten van de stad en het kapitalistische westen. Het grootste deel van de Muur is gesloopt, maar op verscheidene plaatsen kun je de loop nog volgen: op de plaats waar de Muur stond zijn in het wegdek klinkers aangebracht.

Op 9 november 1989 bestormde een menigte de Muur en hakte er stukken uit. Eindelijk konden Oost-Berlijners zonder problemen naar het westen van de stad. Na dit symbolische ‘vallen’ van de Muur werd het gehate bouwwerk twee jaar later vrijwel helemaal afgebroken. Brokstukken werden verkocht als souvenir. Enkele delen van de Muur staan nog overeind als herinnering aan het verleden.

Aan de Mühlenstrasse vindt u de East Side Gallery: 1200 meter muur die fraai is beschilderd door kunstenaars uit de hele wereld. Aan de Bernauer Strasse staat ook nog een stukje van de Muur, inclusief de gaten die er in de nacht van 9 op 10 november 1989 in geslagen zijn. Dit is de Gedenkstätte Berliner Mauer waar ook een stukje niemandsland bewaard is gebleven. In het Dokumentations Zentrum wordt de geschiedenis van de Muur verteld met honderden foto’s, documenten en videomateriaal. Er is een stiltecentrum, de Kapelle der Versönung, om de slachtoffers van de Muur te herdenken. In de bijna 30 jaar dat de Muur Berlijn in tweeën deelde kwamen meer dan 200 mensen om het leven bij hun poging te vluchten.

Ook het Museum Haus am Checkpoint Charlie is gewijd aan de Muur en vooral de vluchtpogingen die werden ondernomen. Het museum werd al in 1962 opgericht, vlak na de bouw van de Muur. Hoe inventief Oost-Berlijners waren bij hun vlucht uit de DDR zie je in dit museum. Er staan talrijke objecten opgesteld die gebruikt werden bij geslaagde vluchtpogingen. Maar het museum gaat nog iets verder: er zijn ook afdelingen met aandacht voor geweldloos verzet in de wereld: Mahatma Gandhi in India, Lech Walesa in Polen en Charta 77 in Tsjechoslowakije.

Handig om te weten

East Side Gallery

Website: East Side Gallery
Adres: Mühlenstrasse
Toegangsprijs: gratis, tours kunnen geboekt worden op de website

Museum Haus am Checkpoint Charlie

Website: Museum Haus am Checkpoint Charlie
Adres: Friedrichstrasse 43-45
Openingstijden: 09.00-22.00
Toegangsprijs: € 12,50, reductietarief € 9,50

Gedenkstätte & Dokumentations Zentrum

Website: Gedenkstätte & Dokumentations Zentrum
Adres: Bernauer Strasse 111
Openingstijden: Visitecentrum 10.00-18.00 (maandag gesloten), herdenkingsgronden 08.00-22.00
Toegangsprijs: gratis

Raadpleeg de website voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Berlijn plannen

Berlijn is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Berlijn? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Berlijn