Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Boedapest

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Boedapest met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Boedapest

Boedapest is historie, architectuur en een boeiende gastronomie. Je hebt volop keuze aan leuke activiteiten om deze kanten van Boedapest mee te verkennen. Fiets of wandel door de stad en ontdek zo alle bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest op een verrassende manier. Aan festivals, culturele evenementen en grote internationale events ook geen gebrek. Zo trekt het Sziget festival jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. De leukste manier om Boedapest te verkennen is met een fietstour met een Nederlandse gids. Je ziet meteen alle hoogtepunten van Boedapest. Culinaire dingen om te doen zijn er ook, want de Hongaarse keuken moet je toch echt proeven! Dit zijn de leukste activiteiten in Boedapest.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Boedapest

Met een fietstour ontdek je Boedapest op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Boedapest. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Boedapest

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals het Parlementsgebouw? Of een gezellige wandeling door de historische binnenstad van Boedapest doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Boedapest

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Boedapest. Tijdens je bezoek aan Boedapest wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Boottochten: Ervaar Boedapest vanaf het water

Een uniek perspectief op Boedapest krijg je zonder twijfel vanaf het water. Een boottocht is dan ook een erg leuke manier om meer van Boedapest te zien. Geniet van de zon, het water en enkele van de highlights van Boedapest met een boottocht.
Ontdek alle boottochten

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Boedapest

Ontdek

Ontdek Boedapest met échte

Geniet

Ervaar het beste van Boedapest en geniet volop van je citytrip

Over Boedapest

Boedapest
Boedapest, hoofdstad van Hongarije, wordt ook wel de ‘Koningin van de Donau’ genoemd. De rivier loopt dwars door de stad. In de 19e eeuw werd er een brug gebouwd over de Donau en werd Boeda verbonden met Pest op de andere oever: Boedapest. Het is een schitterende stad vol bezienswaardigheden: monumentale gebouwen, badhuizen, parken en musea. Wil je zoveel mogelijk van Boedapest zien zonder uren rond te slenteren? Kies dan voor een leuke fietstour of rondleiding met gids. Zo zie je veel van de bezienswaardigheden in Boedapest en proef je de sfeer en cultuur van de stad optimaal. Met een lokale Nederlandse gids kun je ontspannen fietsen in Boedapest. Fiets bijvoorbeeld over de Kettingbrug en kom meer te weten over de negen bruggen van de stad.

Geschiedenis

Tot het jaar 1873 bestond Boedapest uit verschillende nederzettingen aan beide oevers van de Donau. Door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever, ontstond de stad.

Maar het gebied rond de Donau wat we nu Boedapest noemen, werd al vanaf de Romeinse tijd bewoond. Na de Romeinen kwamen o.a. de Hunnen en Karel de V. Pas rond het jaar 900 verschenen de Hongaren.

Om het gebied tegen invallen van de Mongolen te beschermen, liet de koning stadsmuren en burchten bouwen. Boeda kreeg door de strategische ligging op een heuvel in 1247 een kasteel en werd in 1361 de hoofdstad van het koninkrijk Hongarije.

In de 16e eeuw werd de stad bijna volledig verwoest door de invasie van de Turken en een brand. Oostenrijk nam vanaf 1686 de controle over en vervolgens de Habsburgers. Het nieuwe Oostenrijk-Hongarije bleef van 1867 tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 aan de macht. De stad groeide flink in de 20e eeuw.

Boedapest werd pas in 1944 door de nazi’s bezet, maar na de Tweede Wereldoorlog was er van de Joodse gemeenschap nauwelijks meer iets over. De nieuwe bezetting door de communisten en het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956 door de Sovjet-Unie, hebben hun sporen in de stad nagelaten. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 werd Hongarije een republiek.

Wijken

De stad is opgedeeld in een aantal districten en daarnaast verdeelt de Donau de stad in tweeën. Boeda en Pest worden door negen bruggen met elkaar verbonden. De Kettingbrug (Lánchíd) staat bekend als de mooiste van de stad.

Aan de rechteroever van de Donau zijn de meeste oude gebouwen te vinden. Zo ligt in het rustige Boeda de zogenaamde Burchtwijk met veel kronkelende steegjes, oude bouwwerken en verschillende kerken. Hier heb je de 13e-eeuwse Matthiaskerk, genoemd naar koning Matthias Corvinus.

Bekijk alle kunst en tentoonstellingen in het prachtige Koninklijk Paleis (of kasteel van Boeda) op de kasteelheuvel. Maar ga ook onder de kasteelheuvel naar de vele koele fascinerende tunnels en schuilkelders kijken.

Onder de heuvels van Boeda ligt de Pálvölgy-grot, een van de langste grotten van Hongarije met een lengte van ruim 7 kilometer. De grot met veel indrukwekkende stalactieten werd ontdekt in 1904.

Aan de oostoever in Pest is het een stuk drukker en gezelliger. Hier loop je over de brede straten en langs deftige Art Nouveau en prachtige gebouwen, zoals het Hongaarse parlement. Of bezoek de indrukwekkende Sint Stephanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest. Ga ook naar boven voor een geweldig uitzicht over de stad.

Wil je even weg uit de drukte van de stad? Midden in de Donau ligt het Margaretha-eiland waar je even tot rust kunt komen.

Cultuur

Bezoek de Staatsopera, geniet van het levendige uitgaansleven, de diverse theaters en van de vele culturele evenementen in de stad.

Wil je je echt onderdompelen in de Hongaarse cultuur? Ga dan naar een badhuis, je hebt er veel in deze stad. Bijvoorbeeld aan de voet van de Gellértheuvel.

Goed eten is geen probleem. Natuurlijk moet je goulash eten als je hier bent. Deze traditionele stoofpot komt hier vandaan. Maar ga ook naar de grote markthal, vaar over de Donau en bekijk de enorme communistische beelden in het openluchtmuseum in het Szoborpark.

Met heel veel verschillende musea heb je in Boedapest genoeg keuze. Van kunst tot geschiedenis en religie en van technologie en telefoons tot het Spoorwegmuseum. Kun je niet kiezen, ga dan in ieder geval naar het Historisch Museum van Boedapest op de kasteelheuvel. Het Terrorhaza museum is een plek waar je meer te weten komt over de bezetting van de nazi’s en de communisten.