Burchtheuvel, Koninklijk Paleis

Burchtheuvel, Koninklijk Paleis

Van bijna overal in Boedapest kun je de Burchtheuvel zien met het Koninklijk Paleis dat trots uitziet over de Donau. In het paleis zijn diverse musea ondergebracht. De burchtwijk is een bijzonder sfeervol deel van Boedapest.

Kastelen en paleizen
Boedapest Card
Vanaf €19,00
Koop tickets

Over deze spot

Het stadsdeel Boeda is heuvelachtig, terwijl Pest aan de overkant vlak is. Op een van de heuvels aan de Donau werd in de 13e eeuw een burcht gebouwd. Dat gebeurde na de invasie van de Mongolen die een groot deel van Hongarije verwoestten.

Toen ze zich terugtrokken besloot koning Bela IV tot de bouw van een burcht met daaromheen een stad. Zware vestingwallen moesten de koning en de burgers beschermen tegen een nieuwe aanval van de Mongolen. Zeven eeuwen lang zou deze burcht het onderkomen zijn van het Hongaarse koningshuis.

De burcht werd diverse keren zwaar beschadigd, waarna het iedere keer werd herbouwd en voorzien van nieuwe elementen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hier zwaar gevochten tussen de Duitsers en de oprukkende Russen. Daarbij werd het vestingcomplex opnieuw zwaar beschadigd. Huizen waren vernield en het koninklijk paleis was platgebrand. In de jaren daarna is het paleis gerestaureerd maar van het koninklijke interieur was weinig over. Wel werden bij de renovatiewerkzaamheden onder het paleis de resten gevonden van eerdere burchten.

In het gerestaureerde complex zijn enkele musea ondergebracht. De Nationale Galerie is ondergebracht in de hoofdvleugels van het voormalige slot (gebouwen B, C en D). In de prachtige zalen zie je een compleet overzicht van Hongaarse kunst, van de stichting van de staat tot nu. Moderne kunst is te zien in het Ludwig Museum(gebouw A).

In het Historisch Museum (gebouw E) zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn bij archeologische opgravingen in Hongarije. Ook staat er gerestaureerde kunst uit het voormalige paleis tentoongesteld.

De wijk rondom de burcht nodigt uit om uren in rond te slenteren. Smalle straatjes, middeleeuwse huizen, gezellige koffiehuizen en leuke souvenirwinkels.

Onder de Burchtheuvel ligt een uitgebreid grottensysteem.

Handig om te weten

Koninklijk Paleis Boedapest

Website: Koninklijk Paleis Boedapest
Adres: 2 Szent György plein
Openingstijden: 10.00-18.00
(musea en burchtgrot gesloten op maandag)

Nationale Galerie

Website: Nationale Galerie
Openingstijden: 10.00-18.00 (gesloten op maandag)
Toegangsprijs: 1400 HUF (ongeveer 5 euro)

Ludwig Museum

Website: Ludwig Museum
Openingstijden: 10.00-18.00 (gesloten op maandag)
Toegangsprijs: 1600 HUF (ongeveer 6 euro)

Historisch Museum

Website: Historisch Museum
Openingstijden: 10.00-18.00 (gesloten op maandag)

Raadpleeg de websites van de bezienswaardigheden voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Beoordelingen

Advertentie

Je stedentrip Boedapest plannen

Boedapest is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Boedapest? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Boedapest