Matthiaskerk / Vissersbastion

Matthiaskerk / Vissersbastion

Net als zo veel andere gebouwen in Boedapest werd de Matthiaskerk meerdere keren zwaar beschadigd. Nu is de kerk in oude luister hersteld, met de karakteristieke gekleurde leien op het dak. Het Vissersbastion draagt verder bij aan de charme van dit stukje Boedapest.

Kerken en kathedralen
Hop-on Hop-off Bus Boedapest: Premium-ticket (2 dagen)
Vanaf €27,00
Koop tickets

Over deze spot

De Sint Stephanusbasiliek mag dan de grootste kerk van Boedapest zijn, de Matthiaskerk (Mátyás-templom) in de burchtwijk is de bekendste. Overigens is de officiële naam Onze-Lieve-Vrouwekerk. In de 19e eeuw kwam de naam Matthiaskerk in zwang naar een voormalige koning. Deze koning Matthias bouwde in de 15e eeuw de zuidelijke achthoekige toren. In deze kerk werden Hongaarse koningen gekroond. Ook werden er koninklijke bruiloften gehouden.

Net als de burcht werd deze kerk meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Toen de Turken Boeda innamen in de 16e eeuw veranderde de kerk in een moskee en werden onder andere de fresco’s verwijderd. Bij de komst van de Habsburgers werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd. De huidige neogotische vorm dateert uit de 19e eeuw. De laatste keer werd de kerk beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de verwoestingen is het interieur van de kerk bijzonder fraai. De plafonds en gotische zuilen zijn rijk beschilderd en op de gebrandschilderde ramen staan Hongaarse heiligen afgebeeld. In de schatkamer liggen de Stefanuskroon en andere koninklijke attributen, maar dat zijn allemaal kopieën. De originele zijn te zien in het parlementsgebouw.

Aan de buitenkant valt vooral het dak op dat bestaat uit leien in verschillende kleuren. Deze geglazuurde leien waren zeer in zwang in de tijd van koning Matthias. De grote ingang is versierd met een reliëf met taferelen uit het leven van Maria.

Vlak bij de kerk ligt het Vissersbastion. Het werd aangelegd door architect Frigyes Schulek die in de 19e eeuw ook de Matthiaskerk restaureerde. Hij wilde met het Vissersbastion de kerk extra glans geven. Het is geen echt vestingwerk, maar meer een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Het wordt veel bezocht vanwege het fraaie uitzicht over de oude stad. Een grote trap leidt naar de Waterstad beneden, het domein van de vissers.

Handig om te weten

Website: Matthiaskerk
Adres: Szentháromság tér (Drievuldigheidsplein)
Openingstijden: 09.00-17.00
Toegangsprijs: 1400 HUF

Raadpleeg de website van de Matthiaskerk voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Boedapest plannen

Boedapest is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Boedapest? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Boedapest