Sint Stephanusbasiliek (Szent István Bazilika)

Sint Stephanusbasiliek (Szent István Bazilika)

De grootste kerk van Boedapest (en de op éen na grootste van Hongarije) is genoemd naar koning Stephanus, die later heilig werd verklaard. De kerk heeft een wat bizarre attractie: de hand van Stephanus.

Kerken en kathedralen
Boedapest Card
Vanaf €19,00
Koop tickets

Over deze spot

Het stadsdeel Pest wordt beheerst door de 96 meter hoge koepel van de Sint Stephanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest waar niet minder dan 8000 gelovigen in kunnen. De bouw van deze kerk was niet zonder problemen. In 1851 nam de bouw een aanvang, maar de architect overleed nog voor het project was voltooid. Zijn opvolger ontdekte grote scheuren in de muren en de omgeving van het bouwwerk werd afgezet. Nog geen week later stortte de koepel in. Vervolgens bouwde architect Miklos Ybl de kerk weer op in neorenaissancestijl. In 1906 werd de kerk geopend.

Het interieur is rijk versierd met fresco’s en gravures. Verder zijn er meer dan 50 verschillende soorten marmer verwerkt. De kerk is vernoemd naar de eerste christelijke vorst van het land, koning Stephan. Hij overleed in 1035 en werd later heilig verklaard. In een apart kapelletje wordt de gemummificeerde rechterhand van de koning bewaard. Het is er vrij donker, maar voor een (fors) bedrag gaat er een lichtje aan. Deze hand wordt elk jaar op 20 augustus meegedragen in een processie.

Vanuit de koepeltoren heeft u een prachtig uitzicht over Boedapest.

Handig om te weten

Website: Sint Stephanusbasiliek
Adres: Szent István tér 33
Openingstijden: 09.00-19.00
Toegangsprijs: gratis, mogelijkheid tot betaalde tour

Raadpleeg de website van de Sint Stephanusbasiliek voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Boedapest plannen

Boedapest is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Boedapest? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Boedapest