Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Dublin

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Dublin met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Dublin

Met de grote hoeveelheid pubs in Dublin is een biertje drinken toch al snel onderdeel van je bezoek aan deze Ierse hoofdstad. Maar er zijn natuurlijk veel andere leuke dingen om te doen in Dublin. Wat dacht je van een leuke fietstour met een lokale gids langs de bezienswaardigheden in Dublin? De Ierse landschappen en historische ruïnes bezoek je met een leuke dagtrip vanuit Dublin. Grote festivals en culturele evenementen zijn er het hele jaar door, beleef bijvoorbeeld eens St. Patrick’s Day in Dublin zelf. Ontdek hier de leukste activiteiten in Dublin.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Dublin

Met een fietstour ontdek je Dublin op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Dublin. Hier vertelt de lokale gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Dublin

Nu je toch in Dublin bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Ierland vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Dublin mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Dublin

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals Dublin Castle? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Dublin doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Dublin

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Dublin. Tijdens je bezoek aan Dublin wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Dublin

Ontdek

Ontdek Dublin met échte

Geniet

Ervaar het beste van Dublin en geniet volop van je citytrip

Over Dublin

Dublin
Dublin wordt wel de ‘City of Living Culture’ genoemd. De Ierse hoofdstad die doorsneden wordt door de rivier de Liffey wordt steeds populairder voor een korte stedentrip. Dublin is gemoedelijk, heeft mooie oude kastelen, kathedralen en is – net als de rest van Ierland – een verrassend groene stad. Op een uur van Dublin vind je bijvoorbeeld het adembenemende Nationaal Park Wicklow Mountains. Dublin is een overzichtelijke stad, waardoor je tijdens een weekendje Dublin genoeg tijd hebt om veel van de bezienswaardigheden in Dublin te bezoeken. Het prachtige historische centrum is heerlijk om doorheen te slenteren en de gezellige straatjes zorgen voor een levendige sfeer. Naast het bezoeken van de bezienswaardigheden zijn er ook veel andere leuke dingen om te doen in Dublin. Ga bijvoorbeeld fietsen in Dublin en ontdek de stad met een uitstekende lokale gids. Welke bezienswaardigheden mogen niet ontbreken tijdens je bezoek aan Dublin? Zet highlights zoals St Patrick's Cathedral, Dublin Castle, Trinity College en Christ Church Cathedral bovenaan je lijstje!

Geschiedenis van Dublin

In Dublin zie je op elke hoek wel een stuk geschiedenis. Wil je meer te weten komen over de oorsprong van de stad? Neem dan een kijkje in de middeleeuwse crypte van Christ Church Cathedral, bezoek de St.Patrick’s Cathedral uit de 12e eeuw of leer meer over de Vikingen in Dublin Castle. Ook de campus van de oudste universiteit, het Trinity College, neemt je mee naar het interessante verleden van de Ierse hoofdstad.

Dublin is rond 988 gesticht door de Vikingen, maar de plek van de huidige stad was al veel langer bewoond, o.a. door Kelten. Vanaf de 12e eeuw viel Dublin onder het gezag van de Engelse koning. Na de Rozenoorlogen ontstond in 1541 het koninkrijk Ierland, maar de Engelse invloed in Ierland werd in de loop van tijd steeds groter.

Ten tijde van de Engelse overheersing groeide de stad snel en kreeg het centrum van de stad brede lanen en straten. Een tijd lang was Dublin de tweede grootste stad van het Britse Rijk. De mooiste gebouwen van Dublin dateren uit die periode.

Dublin was al die tijd het bolwerk van de Engelse macht in Ierland. De vele protesten van de Katholieke Ieren tegen de protestantse Britse heersers, leidde uiteindelijk tot de Ierse opstand van 1798. Na deze opstand werd Ierland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Tussen 1845 en 1850 was er in heel Ierland voedselschaarste en hongersnood. Vele inwoners stierven of emigreerden naar Amerika. Maar het is ook de tijd dat de eigen Keltische cultuur opleefde, het nationalisme opkwam en de roep om zelfbestuur luider werd.

Pas in 1949 kwam de ‘Republiek Ierland’ er met Dublin als hoofdstad. Maar de onrust bleef in de stad met zware bomaanslagen van o.a. de IRA. Pas in 1998 werd er een vredesakkoord getekend. En sindsdien maakt de stad een enorme groei door.

De wijken van Dublin

Vlakbij het historisch centrum van Dublin vind je de St. Patrick’s Cathedral, de grootste kerk van Dublin. Maar ook die andere Anglicaanse kerk uit de Middeleeuwen staat hier, de Christ Church Cathedral.

Vlakbij de Christ Church Cathedral heb je ook het imposante Dublin Castle. Dublin Castle is meer dan 700 jaar het hoofdkwartier geweest van het Engelse bestuur van Ierland en wordt nog steeds gebruikt bij staatsbezoeken.

In de uitgaanswijk Temple Bar vlakbij het centrum heb je veel straatartiesten, exposities, kroegen en theaters. Hier loop je nog door middeleeuwse straatjes met klinkers en zie je de bekende rode gevels. Bezoek ook even de beroemde The Temple Bar Pub. Om van het centrum naar Temple Bar te komen, kun je over de bekende gietijzeren Ha'penny Bridge, de voetgangersbrug over de Liffey. De overgang is nu gratis, zo’n 100 jaar geleden moest je nog een halve penny tol betalen.

In het centrum van Dublin vind je het Phoenix Park, een van de grootste stadsparken van Europa. Naast veel herten, wandelpaden en natuur, vind je hier ook de Dublin Zoo, Ashtown Castle en het Papal Cross - een groot kruis dat in het park werd opgericht voor het bezoek van de paus in 1979.

Culturele evenementen, activiteiten en musea

Op 17 maart is het St. Patrick’s Day (de beschermheilige van Ierland). Dé dag in het leven van een Ier. Rond deze datum worden er elk jaar veel festiviteiten georganiseerd met muziek, theater, kunst en natuurlijk de kleur groen. Het afsluitend hoogtepunt is de optocht door de straten van Dublin.

Maar bij Dublin denk je ook aan Guinness. Je kunt deze stad niet bezoeken zonder het "zwarte goud" te proeven. Ga naar het Guinness Storehouse, de voormalige brouwerij op loopafstand van het oude centrum en pal naast de echte brouwerijen. Leer meer over de drank, de geschiedenis en neem er eentje in de Gravity Bar op het dak.

Houd je meer van kunst en schilderijen? Bezoek dan gratis de National Gallery of Ireland aan het Merrion Square. Hier hangt niet alleen veel Ierse kunst, maar ook veel werken van grootmeesters als Rembrandt, Vermeer, Caravaggio, Monet en Goya zijn te bewonderen. Nu je hier toch bent, neem je tijd en loop rond op het mooiste plein van Dublin. In de 18e- eeuwse huizen met schitterende gekleurde voordeuren woonden vroeger veel bekende Ieren als Oscar Wilde en W.B. Yeats.

Op 16 juni wordt Bloomsday gevierd. Dan kun je in de voetstappen treden van Leopold Bloom, de hoofdpersoon uit de roman Ulysses. Op deze dag wordt namelijk het leven van de Ierse schrijver James Joyce gevierd. Daarnaast staan alle gebeurtenissen uit Ulysses, die plaatsvinden op één dag, 16 juni 1904, centraal.