Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Florence

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Florence met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Florence

Uit activiteiten rondom de kunst en cultuur in Florence heb je genoeg keuze. Bezoek het Uffizi met een Nederlandse gids of doe een rondleiding door de beroemde Kathedraal. Is dit je eerste bezoek aan Florence? Doe dan een fietstour met een Nederlandse gids langs de bijzondere bezienswaardigheden in Florence. Een typisch Italiaanse activiteit? Geniet van de idyllische Toscaanse landschappen in een vintage Fiat 500. Sla de Italiaanse keuken niet over en kies voor een heerlijke culinaire wandeling of een wijnproeverij. De leukste dingen om te doen in Florence ontdek je hier.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Florence

Met een fietstour ontdek je Florence op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Florence. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Florence

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Ponte Vecchio? Of een gezellige wandeling door de historische binnenstad van Florence doen? Doe een rondleiding met een leuke Nederlandse gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Florence

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Florence. Tijdens je bezoek aan Florence wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Wijntours: Proef lokale wijnen in Florence

Liefhebbers van een goed glas wijn zitten in Florence wel goed. Een wijnproeverij in Florence is niet alleen erg gezellig, maar ook informatief en leerzaam. Je proeft lekkere lokale wijnen en krijgt volop tips mee. Proost!
Ontdek alle wijntours

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Florence

Nu je toch in Florence bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Italië vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Florence mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Florence

Ontdek

Ontdek Florence met échte

Geniet

Ervaar het beste van Florence en geniet volop van je citytrip

Over Florence

Florence
Florence (Firenze) is de hoofdstad van Toscane. Het is de geboorteplaats van de renaissance, wat duidelijk te zien aan de gebouwen en kunst in deze stijl. Dit is vooral te danken aan de heerschappij van het bankiersgeslacht De Medici. Die familie had grote belangstelling voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Florence staat dan ook vol prachtige bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Florence, Ponte Vecchio en Piazza della Signoria. Ga heerlijk fietsen in Florence en ontdek de top bezienswaardigheden met een leuke lokale gids. Er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te doen in Florence, van een heerlijke Food Tour tot een écht Italiaanse rondrit in een vintage Fiat 500!

Geschiedenis

Florence ademt geschiedenis, kunst en cultuur. Loop door de straten en verwonder je over de zichtbare geschiedenis, enorme rijkdom aan kunstschatten, prachtige gebouwen en fraaie bezienswaardigheden van deze stad. De beroemde en beruchte familie de’ Medici en vele grote kunstenaars, zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci, zijn verbonden geweest aan Florence.

De stad Florentia (dat bloei betekent in het Latijn) aan de Arno-rivier werd in 59 v.Chr. door Julius Caesar gesticht. De gunstige ligging tussen het Noorden en Rome en de vruchtbare grond, maakte van Florence een handelsstad.

Na de Romeinen werd er veel om de stad gevochten. Karel de Grote maakte de stad in het jaar 774 onderdeel van het hertogdom Toscane met Pisa als hoofdstad. Pas rond het jaar 1000 raakte Pisa zijn machtige positie kwijt en werd Florence, dankzij de florerende handel, de belangrijkste stad van de streek.

Vanaf de 15e eeuw komt Florence tot grote bloei en daarmee ook de grootste weldoeners van de renaissance, de familie de’ Medici. Ze hadden een grote interesse voor kunst, literatuur en wetenschap. Een van de vele kunstenaars die enkele jaren onder bescherming van de familie de’ Medici stond was Michelangelo. In de Galleria dell'Accademia kun je ‘’zijn’’ David bekijken.

Ze lieten prachtige paleizen, kerken, kloosters en palazzo’s bouwen en versieren, zo is bijvoorbeeld de Duomo versierd door de de’ Medici’s. En in het Palazzo Vecchio, waar ze een tijdje woonden, kun je de macht van de familie goed terugzien in de schitterend versierde zalen. De familie groeide uit tot de onofficiële heersers van Florence en hadden als bankiers ook enorme invloed op de rest van de wereld.

Na de dood van de laatste de’ Medici (1737) werd de stad bestuurd door de Habsburgers en ook een tijdje door de Fransen. Pas in 1860 wordt de stad onderdeel van het Italiaanse koninkrijk. En van 1865 tot 1870 was de stad zelfs de hoofdstad.

Florence werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. De bekende Ponte Vecchio met haar juwelen- en souvenirwinkeltjes bleef gespaard en is een symbool geworden wat betreft het overleven van de vijand.

Wijken

Ten noorden van Ponte Vecchio vind je het autovrije historische stadscentrum. Je kunt hier niet om de Duomo (Santa Maria del Fiore) met haar enorme koepel en 85 meter hoge klokkentoren heen. Aan de westkant van de dom vind je het oudste gebouw van de stad, de Battistero (Doopkapel).

Vlakbij de dom heb je ook het Piazza della Signoria, het bekendste plein van Florence en het Palazzo Vecchio en de Galleria degli Uffizi, het belangrijkste museum voor renaissance schilderkunst.

In het oosten van het centrum heb je de rustigere wijk Santa Croce met de gelijknamige kerk. Hier vind je de grafmonumenten van vele grote Italianen, zoals Michelangelo, Machiavelli, Galilei.

De wijk San Lorenzo is met recht de de’ Medici-wijk van de stad te noemen, met zijn basiliek, enorme bibliotheek, kapel en palazzo.

Cultuur

Florence is bekend om de renaissance, maar er is ook genoeg hedendaagse streetart te ontdekken. Overal in de stad zie je bijvoorbeeld bekende kunstwerken met een duikbril op van Blub.

Wil je liever de originele kunstwerken zien? De belangrijkste schilderijen uit de renaissance zijn te zien in het Uffizi en voor de mooiste beeldhouwwerken uit die tijd, bijvoorbeeld Michelangelo (dronken Bacchus en Madonna met kind) en Donatello (bronzen David) moet je in het Museo Nazionale del Bargello zijn.

Wil je even ontkomen aan de drukte? Midden in het centrum van Florence, verborgen achter het Palazzo Pitti, kun je ontspannen in de Boboli-tuinen en genieten van de natuur en de vele standbeelden.