Museo delle Sinopie

Museo delle Sinopie

Bij het restaureren van de fresco’s in het Camposanto ontdekten de restaurateurs de schetsen voor de uiteindelijke schilderingen. Dit gaf wetenschappers de unieke mogelijkheid te bestuderen hoe deze fresco’s waren gemaakt. Na de restauratie werden de schetsen – zogeheten sinopia’s – overgebracht naar dit museum.

Kunstmuseum
De Toren van Pisa: Skip the line
Vanaf €23,00
Koop tickets

Over deze spot

Het Museo delle Sinopie in een voormalig ziekenhuis wordt vaak overgeslagen door toeristen, maar voor liefhebbers van oude kunst is het bijzonder interessant. In de zomer van 1944 werd Pisa zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Dat is onder meer de verklaring voor de moderne architectuur rond het station van de stad. Bij die bombardementen werden de fresco’s van het Camposanto zwaar beschadigd. Meteen na de oorlog werd besloten die fresco’s van de muren te halen om ze te restaureren. Onder de fresco’s stuitten de restaurateurs op de originele schetsen in rood pigment, zogeheten sinopia’s.

Deze sinopia’s zijn na het voltooien van de restauraties (in 1979) overgebracht naar dit museum. Je leert er alles over het aanbrengen van de fresco’s in het Camposanto en de voorbereiding daarvan. Sinopia’s werden aangebracht door meesterartiesten, het fresco zelf werd vaak overgelaten aan leerlingen. Je ziet dan ook dat de schetsen soms een grotere expressieve kracht hebben dan de uiteindelijke schilderingen.

De sinopia’s zijn niet allemaal even duidelijk, maar de schetsen voor de bekendste fresco’s (Triomf van de Dood en Het Laatste Oordeel) zijn zonder meer imponerend.

Handig om te weten

Website: Museo delle Sinopie
Adres: Campo dei Miracoli
Openingstijden: 08.00-20.00 (in de winter 09.00 tot 18.00)
Toegangsprijs: € 5,00, of combinatiekaartje (zie website)

Raadpleeg de website van Museo delle Sinopie voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Pisa plannen

Pisa is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Pisa? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Pisa