Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Dubrovnik

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Dubrovnik met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik staat natuurlijk bovenaan je lijstje, want hier vind je veel van de beroemde bezienswaardigheden. Maar er is zoveel meer te zien en doen in Dubrovnik. Vooral liefhebbers van natuur en sportieve excursies kunnen vanuit Dubrovnik leuke uitjes en activiteiten doen. Vergeet niet om lekker te eten en kennis te maken met de lokale keuken in een van de vele restaurants in de historische binnenstad van Dubrovnik. Leuke festivals en culturele evenementen vinden vooral in de zomer plaats. Het populairste evenement is het jaarlijkse Dubrovnik Summer Festival. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Dubrovnik.

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Dubrovnik

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Oude Stadsmuren? Of een gezellige wandeling door de oude binnenstad van Dubrovnik doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Dubrovnik

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Dubrovnik. Tijdens je bezoek aan Dubrovnik wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Actieve tours: Voor een sportieve stedentrip

Voor wie niet te lang stil wil zitten of voor wie wel van wat avontuur houdt zijn er leuke sportieve activiteiten in Dubrovnik en de omgeving. Of je nu een beginner bent of een expert, deze activiteiten zijn leuk voor iedereen.
Ontdek alle actieve tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Dubrovnik

Ontdek

Ontdek Dubrovnik met échte

Geniet

Ervaar het beste van Dubrovnik en geniet volop van je citytrip

Over Dubrovnik

Dubrovnik
Dubrovnik is een van de mooiste steden van de Adriatische kust en wordt daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. Deze oude havenstad, gelegen aan de voet van de berg Srđ, kent een bewogen geschiedenis met verschillende belegeringen en een zware aardbeving in 1667. Ondanks deze tegenslagen is de oude vestingstad goed bewaard gebleven, mede dankzij de vele goed uitgevoerde restauraties. Wandel door de oude stad, voel de historie en ontdek de fraaie bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen!

Geschiedenis van Dubrovnik

De ommuurde vestingstad is in de 7e eeuw gesticht door de Romeinse Illyriërs. Na lange tijd onder Byzantijns bestuur, kwam de stad in de 12e eeuw onder Venetiaans gezag te staan. Ook de Turken en Hongaren zijn hier aan de macht geweest.

Na de Eerste Wereldoorlog maakte Kroatië deel uit van de Federatie Joegoslavië. De dood van Tito, Joegoslavisch president en alleenheerser van 1956 tot 1980, betekende het begin van het uiteenvallen van Joegoslavië, veel nationalisme en oorlog in de regio.

Kroatië riep in 1991 de onafhankelijkheid uit, wat resulteerde in conflicten met Serviërs. De restanten hiervan zijn nog steeds te zien in Dubrovnik. De stad werd zwaar onder schut genomen door de Serviërs, maar is prachtig gerestaureerd.

De wijken van Dubrovnik

De oude binnenstad van Dubrovnik heeft een middeleeuws karakter. Dit komt vooral door de enorme stadsmuren uit de 13e eeuw. De oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Stradun is de centrale straat die zeer de moeite waard is. Je hebt hier niet alleen veel cafés en restaurants, maar ook bijzondere gebouwen, kerken, paleizen, kloosters en fonteinen. Sla het prachtige Rectorenpaleis niet over.

Wandel over de gigantische stadsmuren en geniet van het prachtige uitzicht over de rode daken van de oude stad, de forten en de schilderachtige oude haven van Dubrovnik. Niet voor niks zijn hier veel scènes van Game of Thrones opgenomen.

Alle grote cruiseschepen, maar ook veel boten voor dagtochtjes, komen aan bij de nieuwe haven. Port Gruž ligt iets verder van het historisch centrum, maar nog steeds op loopafstand. Hier zie en ruik je de plaatselijke specialiteiten, zoals olijven en heerlijke kazen op de markt.

Cultuur, evenementen en activiteiten

De oude havenstad kende in de Middeleeuwen niet alleen veel handel, maar ook een levendige industrie, vooral metaalbewerking voor de productie van wapens en munitie. In het Metaalgieterij museum (Gornji Ugao) ga je terug in de tijd en sta je tussen de archeologische opgravingen en zie je o.a. een smederij en gieterij uit de 15e eeuw.

Wil je de stad uit? Op een kwartiertje varen ligt het prachtige kleine eiland Lokrum. Dit eilandje kun je goed zien vanaf de berg Srđ. Neem de kabeltram omhoog en geniet van het uitzicht over de stad en de Adriatische Zee.

In juli en augustus vindt het Dubrovnik Summer Festival plaats. Dan zijn er zo’n zes weken lang overal in de stad optredens, bijvoorbeeld op de monumentale barokke trappen van de Sint-Ignatiuskerk op het Jezuïtenplein. De prachtige kerk is sowieso het bekijken waard als je de stad bezoekt.

Naast het Zomerfestival zijn er nog meer evenementen in de stad. Zo is de nieuwjaarsviering erg geliefd. De patroonheilige van de stad wordt begin februari geëerd met het feest van Saint Blaise. En in mei vindt jaarlijks het Internationaal Filmfestival plaats in alle theaterzalen in en rondom de stad.