Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Riga

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Riga met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Riga

De oude stad van Riga mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Riga. Doe hier een fietstour of rondleiding en ontdek de meest bijzondere bezienswaardigheden in Riga met een leuke lokale gids. Zo ervaar je de historie en cultuur van dichtbij. Culturele evenementen en festivals vinden gedurende het hele jaar plaats. Midzomernacht (Jāņi) in juni is het belangrijkste feest voor de Letten. Ook zoeken de lokale inwoners van Riga graag de natuur op. Kies voor een ontspannen fietstocht door de bossen en geniet volop van Letland. Dit zijn de leukste activiteiten in Riga.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Riga

Met een fietstour ontdek je Riga op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Riga. Hier vertelt de lokale gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Verken de bijzondere plekjes van Riga

Wil je meer te weten komen over bezienswaardigheden zoals de Dom van Riga en de Central Markt? Of een gezellige wandeling door de Oude Stad van Riga doen? Doe een rondleiding met een leuke Nederlandse gids!
Ontdek alle rondleidingen

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Riga

Ontdek

Ontdek Riga met échte

Geniet

Ervaar het beste van Riga en geniet volop van je citytrip

Over Riga

Riga
Sinds de onafhankelijkheid van de Baltische staten is de Letse hoofdstad Riga (een Hanzestad) een populaire bestemming. De historische binnenstad is goed bewaard gebleven en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier dan ook veel historische bezienswaardigheden en fraaie architectuur. Riga is een overzichtelijke en kleine stad, ideaal voor een weekendje weg. Om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis en cultuur van de stad mag je een aantal bezienswaardigheden in Riga niet missen: de Oude Stad van Riga, de Dom van Riga en het Vrijheidsmonument. Niet alleen de bezienswaardigheden in Riga zijn fraai, het is ook een gezellige stad met sfeervolle cafés, parken en wijken. Leuke dingen om te doen zijn er ook genoeg, zo kun je heerlijk fietsen in Riga met één van de leuke fietstours onder begeleiding van een lokale gids.

Geschiedenis van Riga

Letland is vanaf 1991 onafhankelijk. Maar voor die tijd kreeg Riga, de Hanzestad uit de vroege Middeleeuwen, het te stellen met veel buitenlandse invloeden van o.a. Zweden, Duitsers en Russen. In de stad zie je dan ook veel verschillende bouwstijlen en invloeden.

Riga werd officieel gesticht in 1201 door een Duitse bisschop. Vanwege de gunstige ligging aan de rivier de Daugava, vlakbij de Oostzee, groeide Riga uit tot een succesvolle handelsstad (o.a. dankzij de export van bont, vlas en hout).

Vanaf de inval van Tsaar Peter de Grote in 1710 werd de Russische invloed steeds groter (en de Duitse invloed minder) in de havenstad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het land ingenomen door de Duitsers (1917), maar na de oorlog was het onafhankelijk. Het Vrijheidsmonument in het centrum is een herinnering aan deze periode.

Het land werd in (1940) eerst ingenomen door Rusland en vervolgens door de Duitsers (1941). In 1944 veroverden de Russen Letland opnieuw. Vooral deze 'Russische bezetting', zoals de Letten de periode tussen 1944 en 1990 noemen, heeft veel impact op de stad en op het volk gehad. Veel gebouwen uit de Sovjettijd zijn blijven staan, evenals de standbeelden. Dit zorgt voor een unieke sfeer in de stad.

De wijken van Riga

Het historisch centrum van Riga (Oude Stad) staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks. Houd je camera bij de hand en wandel door deze prachtige oude binnenstad (ook wel bekend als Vecrīga) met kronkelende straten, mooie huizen en middeleeuwse kerken met opvallende torenspitsen. Sla de de Sint-Jakobskerk, de Dom van Riga en de Kruittoren niet over als je hier bent.

Liefhebbers van art nouveau/jugendstil zijn in Riga op de juiste plek en dan vooral in de Nieuwe Stad. Klusais centrs, is dé art-nouveauwijk, met vele prachtige gebouwen. De bouwstijl heeft zijn stempel op Riga gedrukt en de Nieuwe Stad staat (net als de Oude Stad) op de Werelderfgoedlijst. De bekendste straat is Alberta lela.

Aan de andere kant van de rivier de Daugava ligt de Moskouse Voorstad (Maskavas Forshtate) op de hoofdweg naar Moskou. In deze oude wijk woonden veel Joden en Russen en dat zie je terug in de Russische elementen en de vele gerestaureerde houten huizen.

De nazi’s veranderden Maskavas in een getto voor de Joden. De joodse gemeenschap van Riga werd volledig uitgeroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Riga Getto Museum is de plek om meer te weten te komen over deze verschrikkelijke periode in de stad. Bij de synagoge en de Oude Joodse begraafplaats in de wijk heb je gedenkstenen.

Cultuur, evenementen en activiteiten

Voor een goed uitzicht over de stad kun je met de lift naar boven in de Petruskerk. Of ga naar de prachtige nationale bibliotheek (Latvijas Nacionālā bibliotēk). Ook hier heb je een fantastisch uitzicht over Riga vanaf de hoogste verdieping.

De enorme rijke geschiedenis zie je niet alleen aan de diverse architectuur in de stad, maar Riga heeft ook vele musea. Zoals het Bezettingsmuseum, waar je meer informatie krijgt over de bezetting van Letland door de Nazi’s en de Russen of het Zeevaartmuseum, waar je alles leert over de geschiedenis van de Letse zeevaart.

Letse kunst is te zien in het Nationaal Kunstmuseum. Net buiten de stad ligt het oudste openluchtmuseum van Europa. Hier zie je hoe Letland er vroeger uitzag, hoe mensen leefden en werkten.

Het hele jaar heb je festivals in Riga. Van volksdansen tot salsa en Bach. Begin juni vindt in het prachtige Letse Opera House het Operafestival plaats. En in november en december heb je veel kamermuziek tijdens het Winterfest.

Wil je meer weten over het Letland van nu? Ga net als de Letten zelf, een keer naar de sauna ‘’pitrs’’ bij je bezoek aan Riga. Of bezoek de Centrale Markt van Riga (Rīgas Centrāltirgus) aan de rand van het stadscentrum, deze markt is ondergebracht in vier oude hangars voor zeppelins. In elke hangar vind je een andere specialiteit. Er is een hal voor vlees en vis, een hal voor groenten en fruit, een hal voor brood en gebak, maar ook voor kleding is er een hal.