Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Rotterdam

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Rotterdam met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Rotterdam

Voor een weekend of dagje weg is Rotterdam een leuke bestemming. Het is een gezellige stad vol moderne architectuur en interessante bezienswaardigheden. De leukste manier om kennis te maken met Rotterdam is door een fietstour te doen met een lokale gids. Je ziet veel van de stad komt meer te weten over de historie, cultuur en identiteit van Rotterdam. Het North Sea Jazz Festival in juni trekt jaarlijks veel bezoekers naar de stad, maar zo zijn er het hele jaar door wel leuke evenementen. Dit zijn de leukste activiteiten in Rotterdam.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Rotterdam

Met een fietstour ontdek je Rotterdam op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Rotterdam. Hier vertelt de Nederlandse gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Rotterdam van dichtbij

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals de Erasmusbrug? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Rotterdam doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Food tours: Proef de lokale keuken van Rotterdam

Iedere stad heeft op culinair gebied een eigen identiteit en eetcultuur. Zo ook Rotterdam. Tijdens je bezoek aan Rotterdam wil je natuurlijk lekker eten en het liefst iets meekrijgen van de lokale gerechten en lekkernijen. Kies voor een food tour en ga het proeven.
Ontdek alle food tours

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Rotterdam

Ontdek

Ontdek Rotterdam met échte

Geniet

Ervaar het beste van Rotterdam en geniet volop van je citytrip

Over Rotterdam

Rotterdam
Rotterdam is een echte havenstad en kent een bewogen geschiedenis, met name door de Duitse bombardementen in 1940 waarbij de historische binnenstad grotendeels werd verwoest. Na de bombardementen zocht de stad een nieuwe identiteit. Deze heeft het gevonden, want Rotterdam is tegenwoordig een hippe stad vol vernieuwende architectuur en bijzondere bezienswaardigheden zoals de Kubuswoningen, het Witte Huis en de gezellige Witte de Withstraat. Om zoveel mogelijk van de bezienswaardigheden in Rotterdam te zien kun je samen met een lokale gids gaan fietsen in Rotterdam. Met een leuke fietstour zie je zo in korte tijd enorm veel van de stad. Naast een fietstour zijn er nog genoeg andere leuke dingen om te doen in Rotterdam. Wat dacht je van een smakelijke Food Tour of een ontspannen rondleiding door de stad?

Geschiedenis van Rotterdam

Rotterdam was niet altijd de wereldstad die het nu is met een van de grootste havens ter wereld. De stad kreeg laat (in 1340) stadsrechten. De groei begint pas aan het eind van de 16e eeuw toen raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt de Rotterdamse haven verder liet uitbouwen. De havens werden vernoemd naar het product dat er verhandeld werd, zoals het Haringvliet, de Wijnhaven, de Scheepmakershaven, de Bierhaven en de Glashaven.

Maar nadat er in 1872 een nieuwe verbinding met de Noordzee (de Nieuwe Waterweg) kwam en zeeschepen makkelijk naar Rotterdam konden varen, was de groei van de stad niet meer te stoppen. Rotterdam werd de tweede stad van Nederland. Statige panden verrezen in het centrum, de Maas- en Waalhaven werden gebouwd en nieuwe wijken ontstonden.

Het bombardement en de branden die daarop volgden, vernietigden op 14 mei 1940 bijna de gehele historische binnenstad van de stad. De stad heeft nu een modern uiterlijk. In de jaren ‘90 werd de Erasmusbrug (de Zwaan) gebouwd en verscheen er op de Kop van Zuid schitterende hoogbouw.

De wijken van Rotterdam

De Coolsingel, het Stadhuis, de Koopgoot, de Markthal, het Centraal Station en de Erasmusbrug, liggen allemaal in het centrum van Rotterdam en behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Rotterdam.

Een van de weinige oude gebouwen in het stadscentrum die het bombardement op Rotterdam hebben doorstaan, is het in art nouveau-stijl gebouwde Witte Huis. Het was de eerste wolkenkrabber van de stad.

Maar bij de Oude Haven, waar het Witte Huis staat, zie je ook de beroemde jaren ‘70 kubuswoningen, een voor Rotterdam kenmerkende mix van historische gebouwen enerzijds en moderne architectuur anderzijds. De Oude Haven is nu vooral bekend als uitgaanscentrum met gezellige terrasjes.

Oude gebouwen zijn ook nog te zien in de historische wijk Delfshaven. De Oude of Pelgrimvaderskerk, Pien Hein en de Moutmolen. Ook de cafés en restaurants zijn grote trekpleisters van Delfshaven.

Naast Delfshaven, zijn ook Feijenoord, Kralingen en Charlois, voorbeelden van omringende gemeenten die na het openstellen van de Nieuwe Waterweg door de stad werden geannexeerd.

Cultuur, evenementen en musea

Rotterdam heeft vele theaters, concertzalen en filmhuizen. De culturele as van de stad is het Museumpark en de Witte de Withstraat. De Witte de Withstraat is een uitgaansstraat met cafés, restaurants en kunstgaleries.

Uitgaan in Rotterdam is dan ook geen probleem. Van de Oude Haven tot de Maasboulevard en het Stadhuisplein, genoeg clubs en kroegen.

In het Museumpark vind je beroemde musea, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, een van de oudste musea van Nederland en het opvallende gebouw van De Kunsthal. Op straat is ook veel kunst te vinden. Er is een beeldenroute door de stad, maar ook liefhebbers van street art hebben genoeg te bekijken, vooral rondom de Luchtsingel en de Hofbogen.

In september heb je hier elk jaar de Wereldhavendagen. Bij dit driedaags evenement kun je kennis maken met de Rotterdamse haven. In december moet je naar Rotterdam voor het IFFR (International Film Festival Rotterdam), het grootste filmfestival van Nederland. En in de zomer heb je hier vele diverse festivals, van North Sea Jazz tot het Zomercarnaval.