Noors Volksmuseum

Noors Volksmuseum

Huizen, kerken en andere gebouwen uit heel Noorwegen zijn verzameld in dit openluchtmuseum. Van eenvoudige Laplandse hutjes tot de karakteristieke stavkirke. In de zomer worden er veel activiteiten georganiseerd en in december is er een Kerstmarkt.

Openluchtmuseum

Over deze spot

Het Norsk Folkemuseum is een groot openluchtmuseum waar huizen, kerken en andere gebouwen uit heel Noorwegen zijn gereconstrueerd. De trots van het museum is een zogeheten stavkirke uit Gol. Deze karakteristieke kerk dateert uit het begin van de 13e eeuw. In die tijd stonden er naar schatting zo’n duizend van deze kerken in Noorwegen, nu zijn er nog maar enkele van over.

De stavkirke dankt zijn naam aan de palen die het geraamte van het gebouw vormen. De kerk heeft een bijzondere bouw met boven elkaar geplaatste puntdaken die zijn versierd met drakenkoppen (bedoeld om demonen te verjagen). Het geheel heeft wel iets van een Chinese tempel.

Deze kerk staat in schril contrast met de simpele hutjes uit Lapland en grote, maar ook eenvoudige houten boerderijen, vaak met een dak van gras. Verder zie je er de werkplaatsen van pottenbakkers, wevers, zilversmeden en kaarsenmakers. In december zijn veel huizen versierd voor de Kerst: in ieder huis anders, passend bij de tijd en de cultuur. Er is dan ook een grote Kerstmarkt.

In de zomer worden in het museum tal van activiteiten georganiseerd: volksdansen en demonstraties van oude tradities en ambachten. Verder kun je (leuk voor de kinderen) een ritje maken in een traditionele paard met wagen.

Ook de binnententoonstelling is interessant. Daar zie je Noorse klederdrachten, voorbeelden van volkskunst en antiek speelgoed.

Handig om te weten

Website: Norsk Folkemuseum
Adres: Museumsveien 10
Openingstijden: 10.00-18.00 (15 mei t/m 15 september, overige maanden 11.00-15.00 en in het weekend tot 16.00)
Toegangsprijs: 120 kronen, kinderen 40 kronen, onder 6 jaar gratis

Raadpleeg de website van het Noors Volksmuseum voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Advertentie

Je stedentrip Oslo plannen

Oslo is een ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip! Wat te doen in Oslo? Er zijn genoeg leuke activiteiten en hotspots! Praktische dingen zoals het vinden van je ideale overnachting of de meest voordelige vlucht zijn vaak wat lastiger. Met onze keuzehulp vergelijk je daarom overzichtelijk en snel de beste aanbieders!

Laat je inspireren!

Bekijk ook deze hoogtepunten van Oslo