Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Wat te doen in Wenen

Boek de leukste tours & activiteiten en ontdek Wenen met lokale gidsen geselecteerd op kwaliteit en échte passie voor de stad

Wat te doen in Wenen

Musea, klassieke muziek en opera, dat is Wenen. Vooral het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker is een trekpleister. Maar er zijn zoveel meer leuke dingen om te doen in Wenen. Is dit je eerste bezoek aan Wenen? Doe dan een leuke fietstour met een lokale gids en zie alle bijzondere bezienswaardigheden in Wenen. Of wandel ontspannen door het historische centrum en ontdek de historische gebouwen. Wil je meer zien van de omgeving? Wat dacht je van een leuke dagtrip naar de wijngaarden rondom Wenen? Dit zijn de leukste activiteiten in Wenen.

Fietstours: Ontspannen fietsen door Wenen

Met een fietstour ontdek je Wenen op een relaxte manier. Je stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen geheimen van Wenen. Hier vertelt de lokale gids je de meest interessante weetjes en achtergrondinformatie.
Ontdek alle fietstours

Rondleidingen: Zie unieke plekjes in Wenen

Wil je meer te weten komen over een bezienswaardigheid zoals het Schönbrunn Paleis? Of een gezellige wandeling door het historische centrum van Wenen doen? Doe een rondleiding met een leuke lokale gids!
Ontdek alle rondleidingen

Dagtrips: Verken de omgeving buiten Wenen

Nu je toch in Wenen bent heb je de kans om ook wat van de mooie omgeving te ervaren. Want in Oostenrijk vind je meer plekken die een bezoek absoluut waard zijn. Met een dagtrip ontdek je ze. Deze dagtrips vanuit Wenen mag je niet missen!
Ontdek alle dagtrips

Kies

Kies uit onze tours & activiteiten in Wenen

Ontdek

Ontdek Wenen met échte

Geniet

Ervaar het beste van Wenen en geniet volop van je citytrip

Over Wenen

Wenen
De tijd van het machtige rijk Oostenrijk-Hongarije en de Habsburgse heersers is voorbij, maar Wenen ademt nog de sfeer van die tijd. Het is een fijne stad met veel historische bezienswaardigheden, gezellige straatjes en een unieke identiteit. Ontdek prachtige paleizen en gebouwen in barokstijl, fraaie tuinen, de klassieke muziek die met Wenen verstrengeld is en niet te vergeten de Sachertorte met slagroom in een authentiek koffiehuis. Top bezienswaardigheden in Wenen die je niet mag missen zijn het Schönbrunn Paleis, de Staatsopera en de Spaanse Rijschool. Om in korte tijd veel van de highlights te zien kun je samen met een gids gaan fietsen in Wenen, want een fietstour is een verrassend leuke manier om de stad te ontdekken!

Geschiedenis

Wenen is een stad met een lange en rijke geschiedenis, die begon toen rond 15 v.Chr. de Romeinen hier hun kamp opzetten. Wenen was eeuwenlang een van de belangrijkste steden in de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie. Die eindigde bij het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Vanaf de 15e eeuw was Wenen het centrum voor kunst, muziek en wetenschap. Dit zie je terug in de architectuur en de vele musea, paleizen en kerken. Na de belegering van de Turken in de 16e en 17e eeuw werd de aanzet gegeven voor de contrareformatie.

De Rooms-Katholieke Kerk probeerde het volk opnieuw voor zich te winnen met de bouw van kerken en kunstwerken. De adel liet de mooiste paleizen bouwen, zoals Schloss Schönbrunn en Schloss Belvedere en organiseerde grootse feesten en concerten. Haydn, Mozart, Beethoven en Strauss, waren bekende namen in de stad.

Na Napoleon en het Congres van Wenen, waar werd vergaderd over de nieuwe indeling van Europa, groeide de sociale spanning. Frans Jozef volgde zijn oom Ferdinand op als keizer van Oostenrijk. Frans Jozef trouwde met zijn nicht, Elisabeth van Beieren, later beter bekend als keizerin Sisi.

In deze tijd groeide de stad enorm en werd de elegante Ringstrasse gebouwd. In de Hofburg is een museum aan Sisi gewijd. Met de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan het Habsburgse Rijk en in de Tweede Wereldoorlog werd Wenen zwaar gebombardeerd.

Wijken

Binnen de Ringstrasse heb je veel Weense bezienswaardigheden en attracties met keizerlijke allure. Het is een fraaie boulevard rondom het prachtige historische centrum van de stad. Van de Weense Staatsopera en de St.-Stephansdom tot de Spaanse Rijschool met de beroemde witte Lippizaner paarden en typisch Weense koffiehuizen. Het centrum staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Iets buiten de stad ligt de meest bezochte bezienswaardigheid van Oostenrijk; Schönbrunn. Naast het paleis en de tuinen van Schönbrunn ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld, Tiergarten Schönbrunner (Zoo Vienna).

Vlakbij de wijk Gumpendorf, tussen de Linke en Rechte Wienzeile, heb je de gezellige Naschmarkt. Een van de oudste en bekendste markten van Wenen met producten uit alle uithoeken van de wereld. Aan de Naschmarkt grenst ook het hippe Freihausviertel met galeries, restaurantjes en winkels.

Cultuur

Zonder een goede schnitzel is een bezoek aan Wenen niet compleet. Maar ook een bezoek aan een traditioneel koffiehuis voor een Wiener Melange met een Sachertorte is een must.

De vele musea in Wenen zijn absoluut een bezoek waard, al was het alleen maar vanwege de architectuur. Bekijk de oude meesters in het Kunsthistorisches Museum en het Belvedere, of kies je voor moderne kunst? Ga dan naar het Mumok of het Albertina.

Naast alle bezienswaardigheden, lekkernijen en musea, zijn er ook veel evenementen. De Wenen houden al eeuwen van feesten in stijl. En dat begint al op 1 januari met het beroemde Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker in de Gouden Zaal van het concertgebouw van Wenen.

Balzalen, kroontjes, debutanten en sprookjesjurken. Het balseizoen vindt plaats in de eerste maanden van het jaar. Met als hoogtepunt het jaarlijkse operabal van de Staatsopera.

In het attractiepark Prater met het enorme Reuzenrad heb je op 1 mei het grote Praterfest en is het vanaf half november volledig in kerstsfeer. Bij Slot Schönbrunn is er met kerst de zeer bijzondere Altwiener Christkindlmarkt.

Wil je Mozart horen? Mozartkonzerte, met concerten, ballet of operettes met Mozart op het programma, zijn in de maanden april t/m eind oktober te bezoeken.