Wij gebruiken cookies om je een goede ervaring te kunnen bieden. Lees hierover in onze privacy policy.

Populaire stedentrips

Welke stad wordt je volgende bestemming? Met onze top 10 stedentrips ontdek je de populairste steden van dit moment! Bekijk wat deze steden zo speciaal maakt en laat je verrassen door onze selectie van de leukste tours en activiteiten in deze fantastische steden.

Kies uit de leukste tours & activiteiten

Exclusief geselecteerd op kwaliteit en inhoud

Ontdek de beste plekjes van de stad

Kies voor gidsen & locals vol expertise en passie

Beleef het hoogtepunt van je citytrip

Geniet volop van het beste van de stad

Praag

Praag

Vanaf de oude steentijd hebben verschillende volkeren hier gewoond: Germanen, Marcomannen en Slaven, om maar een paar te noemen. In de negende eeuw na Christus werd de Praagse Burcht gebouwd aan de rivier de Moldau en werd Praag steeds meer een stad. Karel IV maakte Praag tot officiële hoofdstad van het toenmalige Heilige Roomse Rijk. Praag kende onder zijn bewind een enorme economische, culturele en intellectuele bloeiperiode. In 1348 werd er onder andere de eerste universiteit van Centraal-Europa gesticht (de Karelsuniversiteit) en de Karelsbrug en de Sint-Vituskathedraal werden ook in die periode gebouwd. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde voor Praag als grootste Joodse samenleving ter wereld, zo’n 78.000 van de 92.000 Joden overleefden de terreur van de nazi’s niet.

Rome

Rome

Rome staat al sinds de Oudheid bekend als de Eeuwige Stad. En niet voor niks, hier vind je talloze vroeg-Romeinse overblijfselen, zoals het Colosseum en de ruïnes van het Romeinse Forum. In Rome kun je letterlijk door de geschiedenis lopen. Volgens de mythe werd Rome gesticht op 21 april 753 v. Chr. door de tweeling Romulus en Remus. Maar in werkelijkheid ontstonden in de 10e eeuw v. Chr. de eerste kleine nederzettingen op twee van de zeven heuvels van Rome. Rome groeide in de loop der eeuwen uit tot een wereldrijk. Van 27 voor Chr. - 14 na Chr. kreeg keizer Augustus alle macht in handen en groeide de stad enorm. Hij liet een groot aantal gebouwen neerzetten. Keizers na hem, zoals Nero, Domitianus, Trajanus en Hadrianus, breidden de stad en het rijk verder uit.

Berlijn

Berlijn

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan weet je wel waarom Berlijn zo’n interessante stad is om te bezoeken. Hier kun je niet om de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, toen de stad ruim veertig jaar werd opgedeeld in sectoren, heen. In 1871 werd Berlijn uitgeroepen tot hoofdstad van het Duitse Rijk. De stad groeit snel door de opkomende industrialisatie. In de jaren 20 van de vorige eeuw telt de stad al zo'n 4 miljoen inwoners. Na de eerste wereldoorlog wordt in Berlijn de republiek uitgeroepen. Na de overwinning door de geallieerden in 1945 wordt de stad verdeeld in sectoren onder de overwinnaars. Dit resulteerde uiteindelijk in Oost- en West-Berlijn. Van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 werd het oostelijke en westelijke deel van de stad gescheiden door een 45,3 kilometer lange muur. Reizen naar Berlijn is uitstekend te doen met de trein, auto en bus. Vanuit België en Nederland vlieg je ook eenvoudig naar Berlijn. In Berlijn kun je op veel plekken een auto huren, handig voor wanneer je ook wat meer van de omgeving wil zien.

Lissabon

Lissabon

Lissabon is een van de oudste steden ter wereld. Al in 1200 v.Chr. was het een handelspost (Olissipo geheten) van de Feniciërs. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. De stad heeft veel historische bezienswaardigheden, waar je nog veel terugziet van de verschillende invloeden op de stad. In de wijk Alfama, de oudste wijk van Lissabon is bijvoorbeeld te zien dat de stad een tijd in handen was van de Moren. In 1147 slaagde koning Alfonso erin om de Moren te verdrijven. Het bestaande fort op een heuvel werd omgebouwd tot Koninklijk Paleis (Castelo de São Jorge) om de stad te beschermen tegen aanvallen. In die tijd werd ook de kathedraal (Sé) gebouwd. In 1255 werd Lissabon de hoofdstad van Portugal.

Boedapest

Boedapest

Tot het jaar 1873 bestond Boedapest uit verschillende nederzettingen aan beide oevers van de Donau. Door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever, ontstond de stad. Maar het gebied rond de Donau wat we nu Boedapest noemen, werd al vanaf de Romeinse tijd bewoond. Na de Romeinen kwamen o.a. de Hunnen en Karel de V. Pas rond het jaar 900 verschenen de Hongaren. Om het gebied tegen invallen van de Mongolen te beschermen, liet de koning stadsmuren en burchten bouwen. Boeda kreeg door de strategische ligging op een heuvel in 1247 een kasteel en werd in 1361 de hoofdstad van het koninkrijk Hongarije.

Barcelona

Barcelona

Barcelona is een stad waar je de sporen van het verleden overal ziet. Zo heb je Romeinse stadsmuren en kom je in het oude stadscentrum veel Romaanse en Gotische paleizen en kerken tegen. In de 13e en 14e eeuw groeide Barcelona uit tot een van de belangrijkste mediterrane steden, samen met de Italiaanse steden Genua en Venetië. De groei stopte een aantal keer bijvoorbeeld door de Spaanse Successieoorlog (1705-1714) en door de Spaanse burgeroorlog en dictator Franco (1936). In de jaren '60 van de 20e eeuw begonnen er weer toeristen naar Barcelona te komen. En toen dictator Franco doodging in 1975, werd er begonnen aan de wederopbouw en groeide Barcelona uit tot een echte grote stad. Reizen naar Barcelona kan per vliegtuig of met de auto. Een auto huren in Barcelona is ook prima te doen.

Londen

Londen

Londen is in het jaar 43 door de Romeinen gesticht en is dus bijna 2000 jaar oud. De kleine nederzetting (Londinium) aan de Theems is inmiddels een wereldstad met meer dan zeven miljoen inwoners. Na het verval van het Romeinse Rijk hadden de Angelen, de Saksen, de Juten en de Vikingen, het voor het zeggen in Londen. Rond het jaar 1040 maakte Koning Eduard de Belijder van Londen een koninklijke stad. Hij restaureerde een kleine kloosterkerk en veranderde het in Westminster Abbey. De Tower of Londen werd vervolgens (als fort) gebouwd om de koning en de stad te beschermen tegen vijanden. Reizen naar Londen kan vanaf meerdere luchthavens in Nederland en België, maar ook met de trein, auto en bus is Londen goed bereikbaar. Op de verschillende luchthavens in Londen kun je eenvoudig een auto huren.

Valencia

Valencia

Valencia aan de Middellandse Zee, is meer dan 2.000 jaar oud. De derde stad van Spanje (na Madrid en Barcelona) heeft een mooi historisch centrum met prachtige gebouwen, pleinen, bruggen en kerken. Je ziet er nog veel terug van de Romeinse, Arabische en Christelijke invloeden op de stad. Valencia werd in 138 voor Christus door de Romeinen gesticht. In 711 kwam de stad in handen van de Moren en pas in de 13e eeuw kwamen de Spanjaarden weer aan de macht. In de 15e eeuw, ook wel de “Gouden Eeuw van Valencia” genoemd, groeide de stad enorm. Door de handel ging het zowel economisch als cultureel voor de wind. Er werd een groot aantal paleizen en kerken gebouwd, waaronder de klokkentoren “El Miguelete”, La Lonja de la Seda (de zijdebeurs) en de oude stadspoorten Torres de Serranos en Torres de Quart. Reizen naar Valencia kan per vliegtuig of met de auto. Een auto huren in Valencia is ook prima te doen.

Sevilla

Sevilla

Sevilla, de hoofdstad van de Spaanse provincie Andalusië, is meer dan 2.000 jaar oud. De stad heeft een groot en goed bewaard gebleven historisch centrum, waar je nog veel terugziet van de middeleeuwse, renaissance, barokke, maar ook Moorse invloeden op de stad. Uit verschillende archeologische vondsten is gebleken dat de stad rond 1.000 voor Christus gesticht is. De stad was populair vanwege haar ligging aan het zuiden van het Iberisch schiereiland. Het was een gewilde handelspost. De stad werd in 712 overgenomen door de islamitische Moren en omgedoopt tot Išbīliya, waaruit de naam "Sevilla" is afgeleid. De Moren bleven een aantal eeuwen, ondanks aanvallen van de Vikingen, en bouwden o.a. de Giralda en het Alcázar. Sevilla is eenvoudig te bereiken vanuit Nederland en België, zo kun je voordelig vliegen naar Sevilla vanaf de belangrijkste luchthavens.

Athene

Athene

In Athene zie je overal om je heen de overweldigende cultuur en geschiedenis die al ver voor onze jaartelling is begonnen. Want de eerste bewoners leefden al meer dan 5000 jaar geleden op de heuvel Akropolis. Tijdens de klassieke oudheid was dit de belangrijkste plek met prachtige tempels en bouwwerken. Athene was de eerste stad waar een democratisch regeringssysteem werd ingevoerd. In die tijd voert Athene oorlog tegen de Perzen. Toen is ook de beroemde Slag bij Marathon gewonnen door de Atheners.